Zo Slovenska

TIPY NA VÍKEND: Pokus o rekord v pílení dreva i astronomická sobota na Lomničáku

Pred nami sú už len tri prázdninové víkendy a ten nastávajúci je pestrý na mnohé podujatia. Nebudú chýbať poľovnícke dni, folklór či pokus o nový rekord.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Pokus o rekord v pílení dreva i astronomická sobota na Lomničáku
Zdroj: TASR

V našom pravidelnom piatkovom prehľade víkendových podujatí máte na výber medzi športom, kultúrou i dobrodružstvom. Inšpirujte sa z výberu podľa krajov.

Bratislavský kraj

Bratislava – Pochod za Ježiša, rodinu a morálne hodnoty sa bude konať v sobotu od 15.00 h. Vychádza sa z Hviezdoslavova námestia cez Vajanského nábrežie, Štúrovu a Gorkého ulicu späť na Hviezdoslavovo námestie.

Senec – Medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov „Ľudové umelecké remeslá v Senci“ bude v dňoch 13. až 14. augusta.

Malacky – Poľovnícky deň sa začne v sobotu o 9.00 h v Zámockom parku klubovou výstavou jazvečíkov a kokeršpanielov a oblastnou výstavou psov všetkých plemien. O 11.00 h bude slávnostné otvorenie Poľovníckych dní.

Rohožník – Desiate obecné slávnosti sa začnú koncertom v sobotu o 15.00 h v kultúrnom dome.

Trnavský kraj

V piatok (12. augusta) o 18.00 h začína Slávnostné otvorenie 15. ročníka medzinárodného festivalu folklórnych súborov Trnavská brána (11. – 14. august).

Trenčiansky kraj

Trenčianske Mierové námestie bude v piatok (12. 8.) patriť domácemu džezovému zoskupeniu Aurelius Q. a vokálnemu triu Krajka. V rámci Kultúrneho leta sa predstavia Trenčanom a návštevníkom mesta počas druhého augustového Hudobného pikniku.

Čítajte aj: Náš tip na pekný zážitok v Trenčíne: Hudobný piknik na Mierovom námestí

Drobnosti zabudnuté na povalách starých domov, knihy či ručne vyrábaný sortiment si bude môcť opäť verejnosť zakúpiť na blšom trhu v Prievidzi. Jeho letná edícia bude v sobotu 13. augusta od 9.00 h do 13.00 h na Námestí slobody v centre mesta, informovala TASR Nina Rusková z Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi.

Nitriansky kraj

V sobotu o 21.00 h začína horúca Benátska noc. Miesto: Termálne kúpalisko Nové Zámky.

Levice – V piatok o 21.00 h začína filmové premietanie na hradnom nádvorí.

Žilinský kraj

Nižná – 22. Pltnícky deň sa začne v sobotu o 8.00 h zbíjaním plte na brehu rieky Orava pri plavárni. V areáli štadióna a jeho okolí budú športové aktivity a program pre deti aj dospelých.

Čítajte aj: Nechajte sa inšpirovať: 10 tipov ako stráviť víkend v Žiline

Valaská Dubová – Obec Lisková a OŠK Lisková organizujú športovo-kultúrne podujatie Memoriál JUDr. Vladimíra Slimáka – výstup na Veľký Choč. Spoločný odchod autobusom z Liskovej bude v sobotu o 7.00 h do Valaskej Dubovej.

Banskobystrický kraj

Dni obce organizujú počas leta viaceré dediny v banskobystrickom regióne, v sobotu 13. augusta budú mať svoj deň aj Baláže. Je to v poradí jubilejný desiaty ročník tohto podujatia a jeho súčasťou bude i tradičná súťaž v pílení dreva, tentoraz však aj s pokusom o zápis do Knihy slovenských rekordov.

Čítajte aj: Tradičné jedlá priamo z kotla či folkloristi. Pri Bystrici bude poriadne veselo

Očová – 13. ročník folklórneho festivalu Očovská folklórna hruda 2016 sa začne v piatok o 19.30 h. Festival je venovaný nositeľom ľudových tradícií, ako aj folklórnym kolektívom z Podpoľania, Horehronia, Zemplína, Gemera a Hontu a potrvá do 14. augusta.

Fiľakovo – 26. ročník Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo sa začne v piatok o 15.00 h hudobno-tanečným programom rómskych talentov s názvom Spoznajte nás! na Námestí slobody. Podujatie potrvá do 14. augusta.

Sihla – 16. ročník tradičných pretekov volských záprahov spojený s kultúrnym programom, jarmokom ľudových výrobcov, výstavou fotografií, vystúpeniami speváckych skupín a inštrumentalistov. Podujatie začína v sobotu.

Prešovský kraj

Lomnický štít – Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied a Ústav experimentálnej fyziky SAV pozývajú na Deň otvorených dverí na Lomnickom štíte, ktorý sa uskutoční v sobotu od 9.30 do 16.00 h. V rámci prehliadky návštevníci uvidia pod vedením vedeckých pracovníkov observatória moderné prístroje pre výskum slnka a detektor častíc kozmického žiarenia.

Prešov – Rodinné podujatie Pierott Day 2016 sa uskutoční v sobotu o 10.00 h na tenisových kurtoch na Mukačevskej 59.

14. Prešovská zberateľská burza – burza mincí, bankoviek, medailí, známok, odznakov, pohľadníc, kníh, telefónnych kariet, bižutérie, hračiek, modelov, áut, železníc, lietadiel, pivných etikiet, CD, platní, DVD, videopásov sa uskutoční v nedeľu o 09.00 h v historickej sále PKO – Čierny orol na Hlavnej 50.

Snina – Slovenský reprezentant v horskej cyklistike Filip Polc absolvuje v sobotu o 9.00 h cyklotrasu po sninskej úzkokoľajke (okruh 16 km) aj s prehliadkou Múzea v Zemplínskych Hámroch.

Košický kraj

Štítnik – Štítnické hradné hry sa začnú v sobotu o 10.00 h v areáli Vodného hradu Štítnik.

Košice – 200. výročie posviacky evanjelického a. v. chrámu Božieho sa uskutoční v nedeľu o 09.30 h na Mlynskej ulici.

Gelnica – Slávnostné otvorenie 25. ročníka Gelnického jarmoku sa uskutoční v piatok o 16.00 h na Hlavnej ulici. Jarmok potrvá do 13. augusta.

Čítajte aj: Ako budete tráviť víkend v Košiciach? Šikovný ťahák vám porad

Ilustračné foto, TASR

tipy na vikend
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM