Tlačové správy

Tisícky kilometrov od domova nič nepodceňujte

Cestovať po svete, vidieť Machu Picchu, Benátky, Sydney, Tibet, Kordillery či horu Fuji, je váš sen. Myslíte si, že sa vám môže splniť? Sny sú predsa na to, aby sa plnili a váš nie je žiadnou výnimkou.

Ilustračný obrázok k článku Tisícky kilometrov od domova nič nepodceňujte
Zdroj: TASR

Pri dnešných možnostiach cestovať za minimálne náklady nie je problém našetriť si na takéto cesty. Samozrejme za predpokladu, že nechcete podniknúť všetky za jeden rok, vtedy by to nabúralo rozpočet aj solventného podnikateľa.

Čo musíte urobiť pred cestou?

Keď cestujete po Európe, nie je potrebné nič nezvyčajné – kúpiť si letenku, zabezpečiť si ubytovanie, prečítať si recenzie o návšteve daného miesta – čo musíte vidieť a naopak, čo za návštevu nestojí, poistiť sa, čo je úplne jednoduché, keďže dnes je online cestovné poistenie samozrejmosť, zmeniť si peniaze pre istotu už doma a nezabudnite na pas či občiansky preukaz. Potom by bolo dobré, keby ste získali nejaké tipy a rady od ľudí, ktorých poznáte a toto miesto už navštívili.

Ako sa pripraviť na exotiku?

Výlet do Južnej Ameriky či Ázie je predsalen o niečom inom. Tam musíte byť oveľa viac obozretnejší – zistiť si vízové povinnosti, aké doklady potrebujete na hraniciach, zaujímať sa o choroby a očkovanie, keď sa chystáte spoznávať vrchy, napríklad Kordillery – nezabudnite na poistenie do hôr, je to úplne iný typ poistenia ako cestovné. V prípade cestovania do exotických krajín, si zistite čo najviac informácií na cestovateľských blogoch a fórach.

Nepodceňujte jazyk

V Európe sa prakticky kdekoľvek dohovoríte po anglicky, no v Južnej Amerike s tým budete mať veľký problém. Predstavte si, že zablúdite v poslednej zapadnutej dedinke a budete sa musieť pýtať domácich, ktorí vedia sotva, čo znamená „hello“, na cestu. Preto je super, keď sa zúčastníte aspoň krátkeho kurzu španielčiny v jazykovej škole, ktorý vás môže v takýchto situáciach zachrániť. Tisícky kilometrov od domova sa neoplatí nič podceňovať.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM