Správy Regióny

Titul Stavba roka 2016 získal bratislavský komplex Panorama City

Stavbou roka 2016 sa stal polyfunkčný komplex Panorama City v Bratislave. Rozhodla o tom odborná porota v rámci 22. ročníka celoštátnej súťaže stavieb realizovaných na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Titul Stavba roka 2016 získal bratislavský komplex Panorama City
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdávanie cien Stavba roka 2016 sa uskutočnilo ako súčasť medzinárodného veľtrhu stavebníctva Coneco v bratislavskej Inchebe.

Stavba roka 2016

Organizátorom súťaže je od roku 1995 Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia. Záštitu nad jej 22. ročníkom prevzal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek. Sedemčlenná odborná porota s medzinárodnou účasťou udelila celkovo 12 cien, z toho šesť cien vyhlasovateľov súťaže, dve ceny za celospoločenský prínos, tri nominácie na hlavné ceny a hlavnú cenu – titul Stavba roka 2016.

Okrem víťazného výškového komplexu s bytmi Panorama City boli nominované aj rekonštrukcia synagógy v Lučenci a rekonštrukcia cesty I/72 Zbojská, sedlo – Tisovec, Čertova dolina. Tie zároveň ocenili za celospoločenský prínos.

Kvalita a riešenie

Nosnému systému mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave boli udelené ceny Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska a Slovenskej komory stavebných inžinierov za vysokú kvalitu realizácie a najlepšie projektové riešenie. Cenu verejnosti získala v internetovom hlasovaní stavba úseku diaľnice D1 Fričovce – Svinia.

Odborná porota posudzuje prostredníctvom technickej dokumentácie a obhliadky stavieb najmä ich architektonické a urbanistické riešenie, konštrukčné a stavebno-technické riešenie, funkčnosť a vplyv na životné prostredie, použité materiály a výrobky, stavebnú realizáciu, ekológiu, energetickú náročnosť a celospoločenský prínos.

Panorama City
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM