Šport

Tony jedla i odpadu a kilometre obväzov. Aj o tom je tenisový turnaj Roland Garros

Pre Francúzov je to rovnako veľká udalosť ako pre Angličanov dostihy, alebo pre Slovákov finále majstrovstiev sveta v hokeji. Medzinárodné majstrovstvá Francúzska v tenise, známejšie pod názvom Roland Garros.

Jeden zo štyroch najvýznamnejších turnajov v tenisovom kolotoči púta vždy obrovskú pozornosť. Ani tento rok to nie je inak.

Štatistici sa predháňajú v informáciách, ktoré ohúria. V záplave čísel a faktov o tom kto, s kým, a koľko, sa vyznajú skôr skalnejší fanúšikovia. Zaujímavé je pozrieť sa na iné fakty.

Jedlo, samé jedlo

O občerstvenie sa stará viac ako 700 pracovníkov. Za dva týždne vraj naservírujú do 140 000 sendvičov či chlebíčkov, ale aj 80 000 hotdogov a 8 kilometrov údenín v nich! A čo odpad po návštevníkoch? Zhromažďujú ho v zásobníku s rozmermi 30 kubických metrov pod Dvorcom Suzanne Lenglenovej. Vyprázdňujú ho dvakrát denne. V nasadení je 250 upratovačov.

Vyše 220 000 je počet bagiet, sendvičov a hotdogov, ktoré návštevníci zjedia.

Počas jedného dňa spotrebujú hráči 165 kg banánov a diváci sporiadajú 750 kg hranolčekov.

Množstvo, ktoré návštevníci po sebe zanechajú sa odhaduje na 30 ton.

O všetkom možnom

Turnaj má pomenovanie po francúzskom vojnovom letcovi Rolandovi Garrosovi, ktorý v roku 1913 ako prvý preletel Stredozemné more. Prvý ročník sa hral už v roku 1891. Mohli sa ho zúčastniť len muži, ktorí boli členmi francúzskych tenisových klubov. Ženskú dvojhru organizátori pridali v roku 1897.

Počet ľudí, ktorí donedávna „lajkli“ na Facebooku oficiálnu stránku turnaja 1 709 000.

Trofeje pre víťazov, ktoré v uplynulých dňoch cestovali po celom svete, prešli 100 000 kilometrov.

Počas turnaja sa zničí 66 000 loptičiek.

Osoby a obsadenie

O zdravie hráčov sa starajú dve desiatky fyzioterapeutov, ortopédi, maséri i ďalší zdravotníci. Spotrebujú 6 km obväzov a na masáže okolo 50 litrov oleja. Mimoriadne dôležitými persónami sú vyplietači rakiet. Celá procedúra, pri ktorej napletú nové struny do rakety trvá okolo 20 minút. Ale ak treba, títo majstri sú schopní skrátiť celý proces na polovicu.

Nad pravidlami bdie 610 rozhodcov, z toho 305 hlavných.

Počas turnaja podáva hráčom loptičky 250 detí.

O kurty sa stará 120 členov personálu.

Roland Garros
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM