Rôzne

TOP 10 najčastejších chýb dovolenkárov pred odletom do vysnívanej krajiny

Chcete si naplno užiť dovolenku od začiatku a neznepríjemniť si ju tesne pred cestou? Pokúste sa dodržať niekoľko dôležitých zásad.

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 najčastejších chýb dovolenkárov pred odletom do vysnívanej krajiny
7
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Cestovná horúčka v týchto dňoch chytá už pravdepodobne každého, kto sa chystá v lete spoznať nové krajiny alebo navštíviť staré známe miesta. Aby sa vaša dovolenka neskončila už pred odletom, je potrebné dodržať niekoľko dôležitých zásad a vyvarovať sa niektorých chýb.

Zoznam vecí, ktoré vám na letisku nebudú tolerovať a môžu vám poriadne pokaziť dovolenku:

1. NEPLATNÝ CESTOVNÝ PAS

Ak zistíte až pri vybavení na check-in pulte, že váš pas už stratil platnosť, odlet vám neumožnia a prídete tak o zaplatenú dovolenku aj letenku.

2. NEDOSTATOČNÁ DĹŽKA PLATNOSTI CESTOVNÉHO PASU

Pre vstup do niektorých dovolenkových krajín nestačí mať len platný pas, ale dĺžka platnosti musí byť ešte aj niekoľko mesiacov po prílete z krajiny. Ak cestujúci nemá dostatočne dlhú platnosť pasu, rovnako mu odlet do vysnívanej krajiny neumožnia..

Podmienky pre vstup do dovolenkových krajín:

Egypt – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, víza sa získavajú po prílete do krajiny

Turecko – platnosť pasu aspoň 150 dní po návrate (5 mesiacov), netreba víza

Omán – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, víza získate po prílete do krajiny

Spojené arabské emiráty – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, netreba víza

Tunisko – platnosť pasu počas pobytu, netreba víza

3. NEPLATNÝ ALEBO PAS DIEŤAŤA

Dospelí môžu cestovať v rámci EÚ aj na občiansky preukaz, deti však pri ceste do zahraničia musia mať platný cestovný pas. Deťom mladším ako 6 rokov sa cestovný pas vydáva s platnosťou na 2 roky. Aj pre ne pri ceste do vybraných krajín platí, že pas musí byť platný ešte aspoň 6 mesiacov po návrate.

4. RÔZNE PRIEZVISKÁ PRED SVADBOU A PO NEJ

Letné mesiace sú obdobím svadieb a svadobných ciest. Dámy by si však mali dať pozor na to, že ich priezvisko musí byť rovnaké na letenke ako aj na cestovnom doklade – občianskom preukaze či pase. Rovnako priezvisko cestujúcej nahlásené v cestovnej kancelárii musí byť zhodné s priezviskom na cestovnom doklade. Ak sa priezviská jednej osoby rôznia, stráca nárok na odlet. Ak teda žena odchádza na dovolenku ihneď po svadbe a nemá ešte vybavený občiansky preukaz či pas na nové priezvisko, treba v cestovnej kancelárii či pri kúpe letenky nahlásiť svoje dievčenské priezvisko.

5. POMÝLENIE SI LINKY A ČASU LETU

Na letisku pozorne sledujte nielen destináciu, do ktorej smerujete, ale aj číslo linky, číslo nástupnej brány a presný čas odletu. Stáva sa, že cestujúci svoj let zmešká z dôvodu, že stál v nesprávnom rade na nástup do lietadla.

6. NESKORÝ PRÍCHOD KU NÁSTUPNEJ BRÁNE

Nástup na odlet, tzv. boarding, sa začína približne 45 minút pred odletom. Na nástup do lietadla sú cestujúci vyzvaní letiskovým rozhlasom. Nástupná brána sa však uzatvára spravidla 30 či 20 minút pred odletom a nie až v čase samotného odletu lietadla. Ak cestujúci dorazí na nástup neskoro, stráca nárok na odlet a nemá nárok na vrátenie ceny letenky.

7. NESKORÝ PRÍCHOD NA LETISKO

Ideálne je, ak prídete na letisko 2 hodiny pred odletom. Vybavenie na check-in pulte, prechod bezpečnostnou kontrolou a pri odletoch do krajín mimo Schengenu aj hraničnou a pasovou kontrolou si vyžaduje určitý čas. Ak prídete na letisko neskôr, nemusíte mať dostatok času na absolvovanie všetkých nevyhnutných úkonov.

8. ZAKÁZANÉ PREDMETY V PRÍRUČNEJ BATOŽINE

Medzi predmety, ktoré cestujúci nemôže mať v príručnej batožine, patria rôzne napodobeniny zbraní, granátov, nábojov, a to aj v tvare prívesku na krk, alebo príveskov na opasok. Patria sem i detské hračkárske zbrane – vodné pištole. Ak si niečo podobné na letisko prinesiete, odletieť budete musieť bez spomínaných predmetov. Doma nechajte aj fľaše s alkoholom, pretože platí, že tekutiny, pasty, gély, spreje možno mať v príručnej batožine umiestnené len v objeme do 100 ml alebo 100 gramov.

9. POSILNENIE SA ALKOHOLOM PRED ODLETOM

Radosť z odletu na dovolenku s kamarátmi neraz cestujúci oslavujú už na letisku alkoholom. Ak zamestnanci letiska spozorujú pasažiera pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, takémuto cestujúcemu odlet neumožnia. Vaša dovolenka sa tak za okamih môže zmeniť na nevydarenú letiskovú party. Zároveň prídete aj o peniaze za letenku.

10. NETRPEZLIVOSŤ PRI VYBAVENÍ ČI MEŠKANÍ LETU

Vybavenie cestujúcich na odlet, check-in, je nevyhnutný proces, ktorý si vyžaduje čas a trpezlivosť. Nekazte si preto zbytočne dovolenku nervozitou. Pamätajte na to, že aj pri meškaní odletu robí letecká spoločnosť všetko pre to, aby ste sa bezpečne dostali do krajiny svojich dovolenkových snov.

Letisko
7
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM