Správy Regióny

Topoľčianska SOŠ drevárska získala peniaze: Zmodernizuje strojový park

Stredná odborná škola drevárska v Topoľčanoch modernizuje svoj strojový park. Na jeho obnovu prispel sumou 163 000 eur Nitriansky samosprávny kraj, ďalšie financie plánuje škola získať z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianska SOŠ drevárska získala peniaze: Zmodernizuje strojový park
Zdroj: TASR

„V dielni je už nainštalované nárezové centrum, do konca augusta ešte pribudne oblepovačka, CNC vŕtacie a frézovacie centrum a formátovacia píla,“ skonštatoval počas dnešnej návštevy ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) vedúci dielní odborného vyučovania Ján Lacko. Z eurofondov plánuje škola zrealizovať stavebné úpravy a nákup nových technológií. „Do konca augusta predložíme projekt v celkovej hodnote 1,2 milióna eur,“ povedal Lacko.

Zaujímal sa o fungovanie

Minister sa zaujímal aj o fungovanie systému duálneho vzdelávania na škole, ktorá je jednou z troch odborných drevárskych škôl na Slovensku zaradených do centra odborného vzdelávania a prípravy. Licenciu o zaradení získala škola v roku 2014, duálne vzdelávanie naštartovala v septembri 2015. „Je to zložité. Odbory, ktoré sú v duálnom systéme, operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, stolár a čalúnnik, ten záujem žiakov je dosť malý. Pritom možnosti, koľko by mohli firmy zamestnať, sú oveľa vyššie,“ povedal riaditeľ školy Miloš Bobula. V súčasnosti je v systéme duálneho vzdelávania zaradených 14 stolárov a dvaja operátori v druhom ročníku, šesť stolárov a šesť operátorov v prvom ročníku a v novom školskom roku sa do duálneho vzdelávania prihlásilo 11 žiakov, z toho sedem stolárov a štyria operátori.

Stredná odborná škola drevárska je jedinou odbornou školou s drevárskym zameraním v Nitrianskom kraji. O absolventov školy je na trhu práce veľký záujem. „Okrem študijných odborov máme tri učebné odbory, stolár, tesár a čalúnnik, je však o ne veľmi malý záujem. Pritom hneď po skončení školy majú všetci absolventi možnosť okamžite sa zamestnať, pretože v našom regióne je veľa čalúnnických a nábytkárskych firiem. Všetky by dokázali zamestnať podstatne viac odborníkov, ako im dokážeme poskytnúť,“ povedal Bobula.

Spolupracujú s regionálnymi firmami

Škola spolupracuje s viacerými firmami v regióne a reaguje na ich požiadavky. Od nového školského roka otvára študijný odbor logistika, v nasledujúcom školskom roku plánuje otvoriť odbor technik drevostavieb a technik CNC zariadení. „Technik CNC zariadení zatiaľ nie je schváleným odborom, budeme ho overovať ako experimentálny odbor. Mal by nahradiť učebný odbor operátor drevárskej a nábytkárskej výroby,“ povedal Lacko. Podľa jeho slov patria tieto odbory k najžiadanejším na trhu a požiadavka na ich zriadenie prišla od výrobcov, ktorí majú problém získať kvalifikovaných pracovníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM