Jakub Forgács Regióny

Toto by ste si určite nemali nechať ujsť: V Bystrici odhalia tajomstvá domu, ukrývajúceho zázraky

Svetový deň sprievodcov už v Banskej Bystrici nie je žiadnou novinkou. Mesto pod Urpínom si pre návštevníkov pripravilo v tomto roku až štyri atraktívne trasy. Hneď na prvej sa zatúlate na "čarovné" miesto.

Ilustračný obrázok k článku Toto by ste si určite nemali nechať ujsť: V Bystrici odhalia tajomstvá domu, ukrývajúceho zázraky
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku sa Svetový deň sprievodcov oslavuje od roku 2004 a Informačné centrum Banská Bystrica sa tohto podujatia aktívne zúčastňuje už od prvého ročníka. Na sobotu 21. februára od 13:00 do 17:00 (vstupy každú celú hodinu, posledný o 16:00) sa opäť snažilo pripraviť pre nových aj verných návštevníkov podujatia atraktívne bezplatné prehliadky s výkladom kvalifikovaných sprievodcov.

„Myšlienkou tohto podujatia je prezentovať prácu sprievodcov širokej verejnosti. Rok 2015 bol vyhlásený za „Rok Ľudovíta Štúra“, a preto sme aj prehliadky naplánovali v duchu literatúry a literárnych osobností pôsobiacich v Banskej Bystrici so zameraním na štúrovcov. Pre všetkých záujemcov sme pripravili štyri atraktívne trasy,“ hovorí Dagmar Šusteková, poverená vedením Informačného centra.

Za absolvovanie aspoň dvoch vyhliadkových trás v rámci Svetového dňa sprievodcov 2015 budete zaradení do zlosovania o zaujímavé ceny.

V ponuke prehliadok sú tento rok štyri atraktívne trasy:

  1. Príbehy skryté v jednom múzeu – Literárne a hudobné múzeum, Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9, Banská Bystrica

Literatúra, hudba a knižnica – tri sestry žijúce v Župnom dome. Navštívite nádherný Župný dom, honosný zvonku a zázraky ukrývajúci vo svojich útrobách…O histórii župného domu budú rozprávať sprievodcovia Informačného centra – Jozef Ďuriančík a Branislav Stančík. Poklady literatúry si pozriete v Literárnom a hudobnom múzeu s lektorkou múzea.

  1. Prečítajte sa s nami do sveta fantázie – Verejná knižnica Mikuláša Kováča – oddelenie pre deti, Lazovná 26, Banská Bystrica

Veselo a hravo pre našich najmenších čitateľov – interaktívna prehliadka pre rodiny s deťmi. Prehliadka určená najmenším návštevníkom je samozrejme prispôsobená detskému veku. V Lazovnej ulici sa malí aj veľkí návštevníci zoznámia so stručnou históriou mesta, jeho tajomstvami a zaujímavosťami, ktoré im odhalia sprievodkyne Informačného centra – Lýdia Búliková a Daniela Mazáková. V detskom oddelení knižnice sa môžu tešiť na množstvo zábavných aktivít, ktoré ich zaručene prekvapia a zabavia.

  1. Sládkovičove kroky vás povedú… – Evanjelický kostol a fara v Radvani, Sládkovičova ul. (pri Novamede), Banská Bystrica

Ak vám príbeh lásky k Maríne nie je známy, spoznajte ho spolu s nami. Vyberiete sa na jedno z miest na trase Sládkovičovho chodníka – do evanjelického kostola v Radvani a dozviete sa viac o jednej z najvýraznejších postáv slovenskej literatúry, literárneho života a generácie štúrovcov.

  1. Kto tvoril za stenami bystrických domov? – Radnica – Cikkerova sieň, Obradná sieň, Foyer, Nám. SNP 1, Banská Bystrica

Zaujímavé slová o životoch spisovateľov a kúsky ich duší, pre vás prečítané… Radnica bude žiť a dýchať literatúrou. V Cikkerovej sieni pre návštevníkov pripravujú rozprávanie o literárnych osobnostiach, ktoré pôsobili v našom meste v podaní sprievodcov Informačného centra. V Obradnej sieni vám ponúknu štipku pravej literárnej kultúry – čítanie úryvkov diel autorov ako Terézia Vansová, Ján Botto, Martin Rázus, či Andrej Sládkovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM