Regióny

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Michalovčana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifiká, prípadne, je preňho niečo charakteristické. Michalovce nie je v tomto výnimkou. Myslíte si, že ste Michalovčan od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Michalovčana na sto honov :)
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Michalovce tak, ako každé iné mesto má svoje špecifiká o ktorých vedia len tí ľudia, ktorí tu žijú x rokov. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát ako turista alebo nebodaj bol u nás na jarmoku, nemá určite o týchto veciach ani páru.

Ak si teda dvaja ľudia z Michaloviec sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

Čaja chlop

Kto by nepoznal čaju chlopa z Michaloviec, ktorá/ktorý sa vodičom doslova hádže pod kolesá alebo k nohám…Miestni ju volajú čaja chlop. Už niekoľko rokov dozadu tancoval/a pred autami. K typickému vzhľadu tanečníka alebo tanečníčky patril veľký cop, ktorý osobe pri tancovaní občas spadol na zem. Muž, ktorý sa prezliekal za ženu, chcel často vodičom pravdepodobne spríjemniť ich jazdu. Mohli ste ho vidieť len tak pri prechode pre chodcov, kde opúšťal cestu v rytme hudby a pri tom si spieval. Vodiči už vedeli, že ak zatrúbili, tento muž ich obdaril ozaj zvláštnym tanečným vystúpením. Muž si menom hovoril, že je Marika.

Sáčkomen

Ďalšou postavičkou, o ktorej by v inom meste netušili, je michalovský sáčkomen. Meno dostal len tak medzi ľuďmi a žiaľ ide o bezdomovca, ktorý sa v Michalovciach potuloval roky a bol omotaný sáčkami, igelitovými taškami a podobne. Typická bola preňho zimná dlhá vetrovka, ktorú nosieval aj počas horúcich dňoch v lete. Ani tohto pána sme už dávno nevideli. Bude to asi tým, že už viac ako pred rokom získal aj on sám domov.

Výšková

Keď Michalovčania hovoria o Výškovej, nemyslia tým vyhliadkovú vežu, či nejaký vrch, ale budovu v centre mesta. Bohužiaľ je známa aj tým, že je miestom samovrahov alebo tých, ktorí sa o to pokúsili…Objekt má výšku asi tak na úrovni dvanásťposchodového paneláka. Niekdajšie michalovské Pozemné stavby realizovali jeho výstavbu až štyri roky. Prebiehala v období rokov 1976 až 1979. Za socializmu sa totiž stavalo zvláštne. Bytovky a školy boli postavené raketovou rýchlosťou.

Kamenec – nie ľadové krúpy

Kamenec je označenie pre soľ kyseliny sírovej alebo podvojný síran niektorého alkalického kovu s iným kovom. Všetci dobre vieme, že je to aj stav, keď padajú krúpy ľadovca, zmrznutý dážď. V Michalovciach však Kamencom nazývame niečo úplne iné. Rekreačné stredisko na Šírave, motel a divoké disktotéky na Kamenci. Keď sa povie, že sa ide na Kamenec, Michalovčania tým určite nemyslia to, že sa idú zabávať pod ľadové kvapky :-)

Sídlisko duchov

V našej metropole nestraší a predsa máme sídlisko duchov. V inom meste by to asi nepochopili, ak by ste im nevysvetlili prívlastok tohto paneláku. Tento prívlastok sa onedlho skončí. Prázdne bytovky čaká premena na atraktívnu zónu bývania s názvom Gold Park. Jedno zo sídlisk Michaloviec sa po dlhých rokoch začína meniť. Ohyzdné budovy z mesta zmiznú. Investor sa pustí do rozsiahleho dokončenia za socializmu rozostavaného mesta duchov – Sídliska SNP, ktoré vstane z popola po 20 rokoch.

Vieme, že tento zoznam nie je kompletný, napadlo aj vám niečo, čo by stálo za zmienku? Napíšte nám na michalovce@global24.sk.

Michalovská čaja chlop
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM