Webnoviny - Svet

Toyota sťahuje ďalších takmer pol milióna áut

WEBNOVINY.SK

Toyota Prius Foto: SITA/AP

TOKIO 9. februára (WEBNOVINY) – Japonská automobilka Toyota Motor Corp oznámila, že sťahuje ďalších takmer pol milióna áut pre technické poruchy. Ide o značku Prius a ďalšie hybridné vozidlá, u ktorých sa objavili problémy s brzdami. Najväčšia automobilka na svete je terčom kritiky aj pre technické poruchy, ktoré ju už skôr donútili, aby začala sťahovať zhruba 8 miliónov áut pre problémy s plynovými pedálmi a podlahovými rohožami, ktoré spôsobovali neželané zrýchľovanie.

Šéf Toyoty AkioToyoda povedal, že si nikdy nemyslel, že jeho spoločnosť je neomylná, ale uviedol, že sa vždy snažila riešiť poruchy rýchlo. „Dovoľte mi, aby som každého ubezpečil, že zdvojnásobíme naše záväzky voči kvalite ako životne dôležitú cestu pre našu firmu,“ povedal Toyoda na tlačovej konferencii.

Toyota globálne sťahuje 437 tis. vozidiel Prius, Sai, Prius PHV a Lexus HS250H vrátane 155 tis. áut v severnej Amerike, 223 tis. v Japonsku a 53 tis. v Európe. Prius bol vlani najlepšie predávaným autom v Japonsku. Minulý týždeň Toyota uviedla, že stiahnutie vyše 8 mil. vozidiel v dôsledku problémov s neželaným zrýchľovaním ju bude stáť v priebehu tohto štvrťroka 2 mld. USD.

SITA/Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM