Barbara Dallosová Kultúra

Tradícia dožinkových slávností v regióne zmizla: Oslavu úrody chystá zatiaľ len jedna dedinka

Slávnostiam, ktoré naši predkovia spájali s oslavou ukončenia žatvy, patrí spravidla koniec leta. Ten je tu už onedlho. Väčšina obcí v okrese Žiar nad Hronom ale podobnú akciu nechystá.

Ilustračný obrázok k článku Tradícia dožinkových slávností v regióne zmizla: Oslavu úrody chystá zatiaľ len jedna dedinka
Zdroj: TASR

Stavanie mája ako symbolu jari, pálenie Jánskych ohňov krátko pred letom, či pochovávanie basy pred veľkým pôstom. To sú niektoré z ľudových tradícií, ktoré každoročne neobchádzajú azda žiadne slovenské mesto či obec.

Tradíciu obnovili

O slávnosti pri príležitosti ukončenia žatvy, takzvaných dožinkoch, už ale v obciach okolo Žiaru nad Hronom počuť menej. Dožinkovú slávnosť doposiaľ na oficiálnych stránkach mesta avizovala len jedna z dedín z okresu. Dolnoždánske dožinky chystá obec Dolná Ždaňa na sobotu 22. augusta. Vrátiť do kalendára podujatí obce sa túto slávnosť pokúsili pred štyrmi rokmi.

Súčasťou slávností bývalo odovzdávanie dožinkového venca a vinšovanie hospodárovi, po ktorom nasledovala zábava s hudbou a tancom a samozrejme, bohatá hostina. Podobného scenára sa chcú držať i v spomínanej ob­ci.

,,Tento rok máme už štvrtý ročník. Nebudú chýbať ľudové remeslá, tradičné jedlá ako halušky, guláš, tvarožníky ale aj odovzdávanie dožinkového venca," uviedla pre portál Žiar24 starostka Dolnej Ždane Andrea Murgašová.

Na dožinkovej slávnosti sa predstavia hudobná skupina Kašuba Band, dievčenský spevácky zbor Stužka či lokálny spevácky zbor Senior a zabávač Ander z Košíc. Okrem dožinkových tradícií bude podujatie obohatené i sprievodný program pre najmenších ako maľovanie na tvár, jazda na koňoch a skákací hrad.

Obce chystajú iné podujatia

Podujatia na sklonku leta pripravujú vo viacerých okolitých obciach, i keď nejde práve o slávnosti spojené s dožinkami. V Hornej Vsi chystajú v rovnaký dátum, 22. augusta, podujatie s podtitulom Koniec prádznin, ktoré láka na program pre deti i dospelých a končí až polnočnou tombolou.

Webová stránka neďalekej Janovej Lehoty zase pozýva obyvateľov na Slávnostné ukončenie prázdnin v poslednú augustovú sobotu. V obciach Pitelová a Lovča ukončia letné obdobie obľúbenými stretnutiami rodákov. V Pitelovej bude stretnutie spojené s oslavami obce a naplánované je na 30. augusta. V poradí deviate stretnutie lovčianskych rodákov láka až trojdňovým programom a to od 28. do 30. augusta.

Foto: ilustračné

Dožinkovú slávnosť zatiaľ avizovali len v Dolnej Ždani
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM