Nina Táborská Rôzne

Tradičné afgánske placky, raw koláče či vegánska pizza. Námestie slobody ponúka gurmánsky zážitok

O tom, že hodovať sa dá aj iným spôsobom sa presvedčili všetci, ktorí dnes zavítali na Vegánske hody na Námestie slobody. Akcia prilákala nadšencov vegánstva, ale aj zvedavých ochutnávačov. Zaujímavé jedlá profesionálnych aj amatérskych kuchárov máte šancu ochutnať ešte do 21:00.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné afgánske placky, raw koláče či vegánska pizza. Námestie slobody ponúka gurmánsky zážitok
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Vegánske hody Bratislava sa konajú už po siedmykrát a prinášajú to najlepšie z vegánskej kuchyne na najväčšom vegánskom food festivale v celom Česku a Slovensku. Ide o neziskové podujatie, ktorého cieľom je propagácia práv zvierat, ochrany životného prostredia a zdravého životného štýlu. Zapojiť sa môže každý, amatéri, profesionáli, reštaurácie a tento rok po prvýkrát aj mimovládne organizácie.

Na Námestí slobody tak môžete dnes počas celého dňa ochutnať najrôznejšie vegánske pochúťky. Bez ohľadu nato, či patríte k milovníkom mäsa, vajec, mlieka či dokonca medu, netradičné jedlá, ako napríklad pravá thajská polievka, „Spirit“ koláč s tajnou ingredienciou, vegánsky burger alebo rybie prsty bez ryby lákajú aj „nevegánov“.

Vegánska filozofia vychádza z toho, že človek nie je nadradený žiadnemu tvoru na tejto planéte. Preto na tanieri žiadneho vegána nenájdete nič, čo by malo živočíšny pôvod.

Predtým ako ochutnáte niektoré z pochúťok, svoje peniaze musíte vymeniť za žetóny. Okrem nich dostanete aj hlasovaciu guľôčku a môžete udeliť svoj hlas najlepšiemu stánku. Jedlá sú podávané na biologicky rozložiteľnom riade, súčasťou sú aj rôzne prednášky a workshopy. Podrobný program nájdete TU.

Predstaviť svoje kulinárske umenie prišli tento rok napríklad Re:Fresh, Edo-Kin, Huy Vege, Bemba, Vagus, Hento Toto koláče, Thali a iné. Súčasťou Vegánskych hodov je aj zbierka pre utečencov.

Vegánske hody

Neziskové podujatie organizuje občianske združenie Vegánske hody, ktoré je neziskovou organizáciou pôsobiacou na poli ochrany životného prostredia a práv zvierat. Zameriava sa na riešenie otázok trvalej udržateľnosti a dopadov ľudských preferencií v stravovaní na životné prostredie a postavenie zvierat.

Cieľom je zvyšovanie povedomia o alternatívnych formách stravovania šetrných k životnému prostrediu a ohľaduplných k zvieratám.

Vegánske hody 2015
14
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM