Tlačové správy

Trápi vás malá izba? Bojujte s ňou

Ako hovorí jedno staré klišé: „Žiadny boj nie je dopredu prehratý.“ V prípade, že bývate v starom paneláku, je veľká pravdepodobnosť, že vás bude trápiť veľkosť izby. Máte malú obývačku, v ktorej sa cítite stiesnene?

Ilustračný obrázok k článku Trápi vás malá izba? Bojujte s ňou
Zdroj: TASR

Bojujte s tým, nielenže neprehráte, vy vyhráte. Nebudete k tomu potrebovať žiadne zbrane, stačí vám kumšt a pochopenie niekoľkých základných pravidiel. Ako na to?

Hrajte sa so svetlom

Celé je to o optickej ilúzii. Žiadne búranie priečok, aby bola izba väčšia. A vašim najlepším spojencom je svetlo. Majte preto vždy odostreté žalúzie, odtiahnuté závesy a pomohlo by aj to, keby ste dali dole záclony. To by vám však hrozila strata súkromia. Vymaľujte izbu nabielo. Biela svetlo odráža a tým pôsobí izba ešte svetlejšia.

Aj podlahu môžete zvoliť v svetlých farbách – svetlosivá, béžová či smotanová. Pomôcť vo vašom boji vám môže aj svetlý nábytok. Nepodceňujte ani svoje osvetlenie. Používajte stojanové lampy, bodové stropné osvetlenie, neukrajujte si ešte viac priestoru veľký závesnom lampou.

Hrajte sa s priestorom

Dominantami obývačiek sú sedacie súpravy. Ako si vybrať takú, aby sa tam hodila? Základom je, aby nebola zbytočne veľká a nezaberala doslova polovicu obývačky. Tiež je dobré, keď bude v svetlejších farbách – svieže pastelové alebo svetlé neutrálne farby sú najlepšie. Po to, čo sedačku prisuniete ku stene, namontujte do izby zrkadlá. Keby ste mali dosť odvahy a urobili si celú jednu stenu zrkadlovú, vaša izba by mala zrazu dvojnásobný rozmer.

Dávajte si pozor na dekoráciu

Ďalšie klišé, ktoré vás poteší: „Menej je niekedy viac.“ A presne toto je ten prípad. Zbavte sa zbytočnej dekorácie, nahraďte desiatky malých figúriek za jednu veľkú vázu alebo sochu. Nahraďte malé obrazy za jeden alebo dva naozaj veľké. Použite aj minimalistické rámy na obrazy, ktoré samotný obraz zvýraznia. Keď dodržíte tieto pravidlá, vaša obývačka bude vyzerať oveľa väčšie.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM