Zo Slovenska

Zámena v baleniach ako veľký problém. Z trhu stiahnu niektoré lieky

Viacero liekov, ktoré sa nachádzajú na slovenskom trhu, mohli v baleniach vzájomne zameniť.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dnes nariadil stiahnutie niektorých šarží liekov Neurol, Prednison, Pancreolan Forte, Digoxin, Azitrox a Endiex. Ide o preventívny krok. TASR informovala hovorkyňa ústavu Diana Madarászová.

„Pokiaľ má pacient k dispozícii balenie dotknutej šarže, je možné, že balenie obsahuje iný liek, než aký mu bol pôvodne predpísaný," uvádza ŠÚKL. Problém nahlásil výrobca po reklamáciách z Česka a Poľska. Presný zoznam dotknutých liekov možno nájsť na sukl.sk.

PREČÍTAJTE SI: Upozornenie pre diabetikov. Pre problémy sťahujú z trhu liek

Stiahnu desaťtisíce škatuliek

Z trhu sa celkovo sťahuje 11 šarží spomínaných liekov, teda asi 60.000 škatuliek. Všetky vyrába česká Zentiva, člen skupiny Sanofi. Kde vznikol problém, zatiaľ jasné nie je.

„Zahájili sme vyšetrovanie príčiny tejto zámeny, ktoré zatiaľ nebolo ukončené. Neodhalili sme však žiadnu chybu v nastavení našich výrobných postupov, ale nemôžeme zatiaľ vylúčiť ani zlyhanie ľudského faktora," uviedla pre TASR hovorkyňa Sanofi Beáta Kujanová.

PREČÍTAJTE SI: Vedci vyvinuli unikátny sterilný materiál, ktorý pomôže pri popáleninách

Zámenu zatiaľ pacienti nehlásia

Informácie, že by pacienti našli v škatuľkách iné lieky, sa zatiaľ neobjavili. „V súvislosti s užívaním predmetných liekov neboli ŠÚKL hlásené žiadne podozrenia na nežiaduce účinky liekov, ktoré by mohli byť spôsobené zámenou liekov alebo blistrov. Stiahnutie liekov má preventívny charakter," píše ŠÚKL. Podľa Kujanovej je veľmi nepravdepodobné, že by došlo k zámene tabliet priamo v blisteri.

V prípade, že pacienti majú doma dotknuté šarže liekov, majú ich prestať užívať. Načaté aj nenačaté balenie treba vrátiť v lekárni, kde lieky vymenia. Najlepšie je tak urobiť v tej, kde si ich pacient vybral. Ostatné šarže môžu ľudia naďalej užívať. V prípade pochybností odporúča ŠÚKL pacientom poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.

PREČÍTAJTE SI: Potešujúca správa. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky sa výrazne zníži

Rôzne použitia, rôzne choroby

Lieky, ktoré sa mohli zameniť, sa používajú na liečbu rôznych ochorení. Neurol je pre pacientov s úzkostnými stavmi. Prednisonom sa zase liečia závažné alergické ochorenia a Endiexom infekčné hnačky.

Digoxin je určený pre ľudí s chronickou srdcovou nedostatočnosťou, antibiotikum Azitrox lekári predpisujú na liečbu rôznych infekcií. Pancreolan Forte sa zase užíva pri poruchách trávenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM