Monika Hanigovská Regióny Kultúra

Trnavčan žijúci v digitálnom svete: Práca mu obula túlavé topánky, robí parádne fotky

Marcel Krajčo sa venuje online marketingu. Po práci však vyráža do okolia Trnavy ale aj Slovenska, kde absolvuje zaujímavé túry a súčasne vytvára krásne fotky.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčan žijúci v digitálnom svete: Práca mu obula túlavé topánky, robí parádne fotky
27
Galéria
Zdroj: Marcel Krajčo

Trnavčan Marcel Krajčo sa venuje online marketingu. Vďaka práci sa musel zoznámiť s fotením produktov, čo ho viedlo k samotnému fotografovaniu. A práve fotografia sa spojila s jeho vášňou. Teda všakovakými túrami v ktorých vytvára parádne fotky.

Môžete ho poznať aj pod menom „Zlý hipster“, kde tvorí pútavý fotoblog vo forme denníka po svojich cestách. Svoje potulky dokumentuje aj na instagrame, či pomocou vlogu. Zoznámte sa s týmto nadšencom prírody. Možno aj vás dostanú jeho potulky naprieč trnavským okolím, alebo vás celkovo uchvátia zábery, ktoré zachytávajú krásy nášho Slovenska.

Posolstvo na záberoch

Trnavčan sa snaží svojimi fotkami nielen nadchnúť. „Veľa ľudí má rado prírodu a chcelo by začať turistikovať, či už len krátke túry, dlhšie, či prespávačky, ale nespravia to – lebo majú pred tým rešpekt, alebo určité predsudky. Snažím sa ukazovať, že príroda nám nechce ublížiť, ale že čas v nej strávený nám vie dobiť baterky. Samozrejme, treba byť pripravený „na všetko“ a hlavne netreba samotnú prírodu podceniť,“ vysvetľuje nám.

Ako ďalej dodáva, preto používa pri popisoch fotiek napríklad typické frázy ako stiahnuť appku iradar (rýchle varovanie pred búrkou) alebo používa frázu ako – „nie je zlé počasie, iba si zle oblečený.“

Zdroj: Marcel Krajčo

Bublinkový život

Svojím rozprávaním o prírode už nadchol podľa vlastných slov aj ľudí, ktorí majú radi pohodlie. „Mám veľmi dobrého kamoša, je presne ten typ, čo má rád pohodlie. Rád si v sobotu napríklad pospí do dvanástej večer. Ide na pivko, na dobrú večeru do reštaurácie, pozrie si dobrý film. Tým, že som mu dokola omieľal, že tento stereotypný bublinový život ho nemôže baviť stále, sa mi podarilo ho niekoľkokrát zlomiť. Najskôr na malý výlet, potom na väčší. Teraz on otravuje mňa – kedy a kam pôjdeme „za dobrodružstvom“," usmieva sa dobrodruh.

Fotografie teda prinášajú aj dobrodružstvo. Je to čas, kedy treba podľa slov Trnavčana vystúpiť z tej stereotypnej „bezpečnej“ bubliny, v ktorej nám roky ubiehajú ako nič.

„Za dobrodružstvom. Znie to ako z filmu Indiana Jonesa, ale nemusíte stretnúť medveďa, aby ste zažili dobrodružstvo. Ak pred vami prebehne stádo vysokej zveri, rozbúcha sa srdce na stodvadsať. Postaviť sa do prostriedku lesa, sám. To je také dobrodružstvo, kedy na milióntinu zabudnem nato, že žijeme v dobe, kedy mi mobil dokáže spraviť čokoľvek. Sú to pocity, ktoré by mal zažiť každý z nás.“

Zdroj: Marcel Krajčo

Trnavčan priznáva, že robiť pekné nočné zábery je o čosi zložitejšie. „Pre bežného človeka je to veľmi ťažké, nakoľko potrebuje fototechniku. Kvalitný foťák s kvalitným objektívom je nevyhnutný. Je pravda, že sa dá niečo cvaknúť aj menej výkonnými foťákmi, napríklad mobilom, či kamerou gopro. No ten výsledný obrázok, s ktorým sa chcete pochváliť, potrebuje aj určitú kvalitu,“ ozrejmil.

Samostatnou kapitolou je akési odhodlanie, ale aj nočná bdelosť pri takomto nočnom fotení. „Prespať niekde na vrcholku kopca, kde široko ďaleko nikto nie je, je silné dobrodružstvo. Pri fotení je jediný rozdiel, že celú noc nespíte,“ dopĺňa.

Taktiež sa treba pripraviť na množstvo fotiek, ktoré potom treba vyskladať do jedného obrazca. Podľa jeho slov sa nočné fotky snímajú dlho. Napríklad panoráma mliečnej dráhy zahltí 20 až 60 minút času.

Zdroj: Marcel Krajčo

Fotogenická Trnava

Zisťovali sme, ktoré miesta sú pre neho v Trnave najfotogenickejšie. „Ulica Shneidera Trnavského počas jemnej hmly, pri východe slnka – pohľad od mesta na hrubý kostol. To je asi najkrajší pohľad na Trnavu. Ja osobne som ten pohľad zažil niekoľkokrát a vždy ma dostal,“ prezradil.

Ako ďalej dodal, svoje čaro majú aj Trnavské rybníky, letné západy slnka ponad mestskú vežu a to z pohľadu Hlavnej ulice, kedy je korzo plné ľudí. Krásne zábery vznikajú podla jeho slov aj pri západe slnka nad Trnavou – fotené z pohľadu Družby, keď sa na scéne rysujú siluety trnavských veží.

Okolie Trnavy ponúka toho veľa…

Marcel sa však rozhovorí oveľa viac, ak ide o okolie našej Trnavy. „Mám veľmi rád Smolenice. My tu v Trnave nemáme toho veľa (ak by som sa zrovnával s Martinom, či Liptovským Mikulášom). V Smoleniciach je všetko, napríklad taká jaskyňa Driny. Je malá ale fantastická. Je tam jediný vodopád v Malých Karpatoch, Hlboča,“ aj keď ako dodáva, „na živo“ ho videl l v plnej paráde len dvakrát a to z päťdesiatich návštev. Taktiež nedá dopustiť na Záruby, najvyšší vrch Malých Karpát.

Ďalšou jeho srdcovkou na krásne zábery ale aj výlety je samotná Katarínka. „Katarínka – parádne miesto s krásnou mystickou atmosférou. Rád tam chodím v zime, aj v lete. Prejdené to mám krížom – krážom cez Naháč, Dechtice, Planinku, či Dobrú Vodu," opisuje jedným dychom.

Zdroj: Marcel Krajčo

Trnavčan Marcel pribalil našej redakcií aj jednu radu na záver. „Ak sa pustíte to fotenia, nezačínajte to robiť sami. Najlepšie je nájsť si vo svojom okolí niekoho, kto už sa tomu venuje a pripojiť sa. Z vlastnej skúsenosti viem, že „skúsenejší“ fotografi uvítajú spoločnosť a sú radi, keď môžu pomôcť, naučiť.“

OBRAZOM: Krásy Trnavy aj Slovenska očami šikovného Trnavčana
27
Galéria
Zdroj: Marcel Krajčo

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM