Rastislav Búgel Svet Správy

Turistov lákajú české hrady a zámky: Zaznamenali rekordnú návštevnosť

Národný pamiatkový ústav (NPÚ) v Prahe zaznamenal v roku 2016 rekordnú návštevnosť českých hradov, zámkov a ďalších pamiatok, ktoré sú zverené do jeho starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Turistov lákajú české hrady a zámky: Zaznamenali rekordnú návštevnosť
Zdroj: TASR

„Do nich prišlo 5,6 milióna návštevníkov, čo je o 600 000 viac ako v roku 2015. Rekordná bola aj účasť 645 788 turistov zo Slovenska, rok predtým ich bolo 564 496. Asi od roku 2008 tie čísla neustále rastú, takže záujem o Česko je veľký,“ na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave informovala riaditeľka agentúry CzechTourism Slovensko Nora Gill.

Výstava skutočných skvostov

Okrem veľvyslankyne ČR na Slovensku Livie Klausovej privítala Nora Gill zástupcov NPÚ, ktorí predstavili svoj začínajúci Rok renesančnej šľachty po českých pamiatkach. Ten po veľmi úspešnom vlaňajšom roku v znamení rodu Luxemburgovcov pripomínajúcom odkaz Karla IV. je ďalším dielom zo série dlhodobého projektu Po stopách šľachtických rodov. Symbolicky ho otvorila výstava na Pražskom hrade nazvaná Mars a Venuša, ktorá potrvá do 30. apríla.

„Na nej prezentujeme najväčšie skvosty, kľúčové umelecké diela z čias cisára Rudolfa II. zo zbierok viacerých našich hradov a zámkov. Sú tam zastúpené obrazy rudolfínských umelcov a skvosty holandského, francúzskeho a nemeckého maliarstva. Na spoznanie ďalších pokladov tohto slávneho obdobia treba navštíviť rôzne aristokratické sídla, na čo bude príležitosť do konca roka. Český súbor hradov a zámkov je unikátny v Európe. Je to náš veľký potenciál, zatiaľ nie príliš využívaný zahraničím,“ konštatovala generálna riaditeľka NPÚ Naďa Goryczová.

Aj v menej známych objektoch

Na 30 pamiatkových objektoch budú prebiehať výstavy aj sprievodné programy zamerané práve na renesanciu. Medzi nimi sú aj menej známe, ale architektúrou, vnútorným zariadením a historickými príbehmi pozoruhodné hrady a zámky v rôznych krajoch. Rok renesančnej šľachty vyvrcholí na zámku Březnice výstavou Arcivojvoda Ferdinand II. Tirolský, ktorá bude venovaná českému miestodržiteľovi pri príležitosti 450. výročia nástupu jeho vlády v Tirolsku. Výstava usporiadaná v spolupráci s Kunsthistorisches Museum Wien bude otvorená od 27. mája do konca októbra.

Koncom júna na menej známom zámku v moravských Bučoviciach otvoria novú interaktívnu expozíciu Moravský renesančný šľachtic vo svojom labyrinte, ktorú doplní tlačený sprievodca. Do Prahy sa Rok renesančnej šľachty vráti v októbri výstavou Podoby a príbehy. Na nej sa bude podieľať Národná galéria v Prahe a expozícia ponúkne jedinečnú kolekciu renesančných portrétov a osobných predmetov najvyššej českej a moravskej šľachty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM