Eliška Šándorová Správy Zo Slovenska

U Amandy z obce Jelšovec zistili infekčnú anémiu koní. Veterinári vyzvali všetkých chovateľov

Regionálna veterinárna a potravinová správa Lučenec vydala nové opatrenia a zákazy. Choroba bola diagnostikovaná u jedného koňa súkromného chovateľa v obci Jelšovec.

Ilustračný obrázok k článku U Amandy z obce Jelšovec zistili infekčnú anémiu koní. Veterinári vyzvali všetkých chovateľov
Zdroj: TASR

Dňa 12. februára 2018 bolo laboratórnym vyšetrením potvrdené tretie ohnisko infekčnej anémie koní na Slovensku od roku 2016 a prvé ohnisko infekčnej anémie koní na Slovensku v roku 2018.

Choroba bola diagnostikovaná u kobylky Amanda, koňa súkromného chovateľa v obci Jelšovec okres Lučenec.

„Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS SR) Bratislava a RVPS Lučenec bezodkladne prijali nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia infekčnej anémie koní na Slovensku. Opatrenia zahŕňajú dočasný zákaz pretekov a zvodov koní v desaťkilometrovom pásme od ohniska choroby, klinické vyšetrenie všetkých koní v desaťkilometrovom pásme od ohniska choroby ako aj odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie EIA,“ informuje na svojom webe úrad.

Majitelia a chovatelia koňovitých zvierat musia do 25. februára vykonať prostredníctvom povereného úradného veterinárneho lekára RVPS Lučenec odber vzoriek na serologické vyšetrenie EIA u všetkých koni starších ako 6 mesiacov v NRLVÚ Zvolen. Odber vzoriek a laboratórne vyšetrenie je v zmysle plánu VPO na rok 2018 hradené chovateľom.

Žiadne preteky ani výstavy

Veterinári nariadili majiteľom a chovateľom bezodkladne predviesť zvieratá držané na farme na úradnú kontrolu pracovníkom RVPS Lučenec a umožniť ich klinické vyšetrenie a identifikačnú kontrolu.

„Úrad navyše zakazuje do odvolania premiestňovanie a konanie akýchkoľvek pretekov alebo zvodov koní v pásme 10 km od ohniska EIA až do obdržania negatívnych výsledkov všetkých vzoriek odobratých v pásme 10 km od ohniska EIA,“ informuje regionálny úrad v Lučenci.

Čo je EIA

Nákaza má akútny alebo chronický priebeh a taktiež môže prebiehať bez klinických príznakov. Klinicky sa choroba najčastejšie prejavuje zvýšením telovej teploty, anémiou, chradnutím, zníženou výkonnosťou koní a niekedy úhynom.

Nákaza sa môže prenášať cicajúcim hmyzom, krvou infikovaných zvierat, nástrojmi, krmivom, pohlavnou cestou a ošetrujúcim personálom. Infikované kone sa v ohnisku nákazy utrácajú.

Najväčším rizikom infekčnej anémie koní sú neregistrované kone z neregistrovaných chovov s neznámym statusom zdravia

Priebeh choroby je charakteristický opakujúcimi sa cyklami virémie s klinickými príznakmi ako horúčka, anémia, edém spodných častí tela, trombocytopénia a rôzne príznaky chradnutia.

Na rozdiel od väčšiny lentivírusových infekcií, pri ktorých sa choroba postupne rozvíja a vedie k smrti hostiteľa, pri EIA je typické striedanie, resp. prechod od klinických do bezpríznakových štádií, pričom hostiteľ nemusí uhynúť, ale ostáva nosičom (aj zdrojom) infekcie počas celého života.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM