Zo Slovenska

U našich susedov útočí vtáčia chrípka: Pôvod hydiny a vajíčok si radšej všímajte

Na juhu Maďarska sa minulý týždeň objavila vtáčia chrípka. Aj keď naše úrady sú v pohotovosti a robia kontroly, pôvod si predsa len všímajte.

Ilustračný obrázok k článku U našich susedov útočí vtáčia chrípka: Pôvod hydiny a vajíčok si radšej všímajte
Zdroj: TASR

Maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (Nébih) informoval, že na farme v Békešskej župe museli utratiť 9000 moriek, pretože jeho laboratóriá potvrdili výskyt patogénneho vírusu vtáčej chrípky H5N8.

Tamojšie ministerstvo zdôraznilo, že v súvislosti s uvedeným vírusom sa ešte nikdy neobjavilo ochorenie človeka. Vďaka európskemu rýchlemu výstražnému systému pre potraviny a krmivá bol tiež zakázaný dovoz živej hydiny a hydinárskych výrobkov z Maďarska.

„Európska komisia vydala rozhodnutie v súvislosti s výskytom vysokopatogénnej Aviárnej influenzy v oblasti Békešskej župy, v ktorom stanovuje zákaz vývozu hydiny, hydinového mäsa a výrobkov z tejto oblasti v rozsahu 10 km od miesta výskytu,“ uviedol pre Dnes24.sk Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS).

Zdroj: TASR

Rýchla stopka

Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v spolupráci so SVPS preventívne odoberajú vzorky a realizujú kontroly na území Slovenska.

Pre chovateľov je mimoriadne dôležité dodržiavať biologickú ochranu chovov, aby sa zabránilo kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré v súčasnosti migrujú Európou.

„Vzhľadom na závažnosť ochorenia sme nariadili vykonávať kontroly pri výrobe, spracovaní, distribúcii a predaji hydiny, hydinového mäsa, výrobkov a vajec vzhľadom na pôvod, či táto hydina nepochádza zo zakázaných oblastí, kde bola potvrdená choroba,“ spresnil aktuálnu situáciu Bíreš.

Istota je istota, a tak si pri nákupe radšej pozorne prečítajte údaje na mäsových výrobkoch.

Ilustračné foto, TASR

Vtáčia chrípka v Maďarsku
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM