Prokop Slováček Zo Slovenska

Učitelia opäť vstupujú do štrajku. Tlak budú stupňovať hodinu po hodine

Pokračujú podľa plánu. Nespokojní učitelia v utorok 13. septembra vstúpia do stupňovaného štrajku. Dúfajú, že vláda ich prestane ignorovať.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia opäť vstupujú do štrajku. Tlak budú stupňovať hodinu po hodine
Zdroj: Facebook

Nový školský rok znamená aj spustenie novej vlny štrajkovej pohotovosti. Tak, ako Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) avizovala, v utorok 13. septembra vstúpi do tzv. stupňovaného štrajku. Má poukázať na fakt, že podľa ISU neboli doteraz vypočuté ich požiadavky a neprišla ani žiadna adekvátna odpoveď zo strany vlády.

Kedy sa štrajkuje?

V utorok 13. septembra sa v školách nebude učiť jednu vyučovaciu hodinu. Potom 21. septembra dve hodiny, 29. septembra tri hodiny, 7. októbra to už budú 4 hodiny. V pondelok okolo 16-tej hodiny bolo v elektronickej registračke na stránke ISU prihlásených do štrajku 1683 učiteľov zo 100 škôl z celého Slovenska. Čísla sa rýchlo zvyšovali.

Na Slovensku je približne 89-tisíc učiteľov a viac ako 2900 materských, 2100 základných a 860 stredných škôl.

„Chceme čo najmenej narušiť vyučovací proces. Ale nemôžeme inak, keďže vláda nerieši hlavné problémy v školstve a stále sa to odsúva alebo rieši nedostatočne,“ skonštatoval vo svojich vyhláseniach Vladimír Crmoman z ISU.

Prečítajte si aj: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Čo žiadajú učitelia?

Požadujú, aby legislatívne opatrenia zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Chcú ďalej prehodnotiť kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Ministerstvo školstva tvrdí, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala zvyšovať platy učiteľov. Podľa reakcie rezortu sa však zlepšovanie stavu slovenského školstva nesmie zúžiť len na platy učiteľov.

Čítajte aj: Pripravte sa s nami na ďalší školský rok: Čo nemá chýbať v aktovke prváčika?

Štrajk nepodporia všetci

„Čakáme na termín kolektívneho vyjednávania. Pokiaľ by sa uberalo takým smerom, že je nevýhodné a nebudú naplnené naše požiadavky, tak zvoláme mimoriadnu radu zväzu, ktorá prípadne rozhodne o proteste,“ povedal Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek

Plánovaný štrajk nepodporí Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky. Uviedla, že vo veci zvyšovania platovej úrovne učiteľov sa cíti byť viazaná výsledkami kolektívneho vyjednávania, ktoré boli v roku 2015 vyrokované a pretransformované do Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre zamestnávateľov.

Prezident: Nenechám zaspať sľub vlády

Dianie na školách a v školstve chce pozorne sledovať aj prezident Andrej Kiska. Podľa jeho slov nenechá zaspať sľub vládneho kabinetu, že školstvo bude prioritou.

Dodal, že nehovorí len o peniazoch. "My všetci očakávame od tejto vlády, že predloží konkrétne, čo chce počas svojho vládnutia skutočne presadiť. Čo tie konkrétne ciele budú, aby sme sa mohli všetci spoločne pozerať na to, či sa táto priorita školstvo skutočne ako priorita presadzuje,“ doplnil prezident.

Mohlo by vás zaujímať:

Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Minister školstva straší reformou: Bude to naozaj náročný rok

Štrajk na školách
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Učitelia opäť vstúpia do štrajku. Tlak budú stupňovať hodinu po hodine
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM