Svet

Uhynul Sudan, posledný samec nosorožca tuponosého severného na svete

Poriadne smutná správa zasiahla milovníkov prírody. Zomrel ikonický Sudan, posledný samec nosorožca tuponosého severného.

Ilustračný obrázok k článku Uhynul Sudan, posledný samec nosorožca tuponosého severného na svete
4
Galéria
Zdroj: TASR

Veterinárny tím, ktorý sa staral o posledného samca druhu na pokraji vyhynutia, musel urobiť náročné rozhodnutie. 45-ročný samec nosorožca tuponosého severného bol napokon utratený. Rozhodnutie prišlo potom, čo Sudana začal trápiť zdravotný stav. Jeho telo napadla infekcia a obor už nedokázal ani stáť na vlastných nohách. Samec, ktorý sa počas svojho života stal ikonou, skonal 19. marca v Keni. Oznámila to tamojšia rezervácia Ol Pejeta na svojom webe.

Sudan sa narodil v roku 1973 v sudánskej prírode. Postupne sa z mohutného samca stala legenda.

Čiastočne za to mohlo jeho postavenie posledného žijúceho samca svojho druhu. Svet poznal fotografie, na ktorých Sudan pózuje s po zuby ozbrojenou strážou. Krátko po svojom narodení bol prevezený do ZOO Dvůr Králové v Českej republike spolu s ďalšími 5 nosorožcami tuponosými severnými. V roku 2009 sa opäť sťahoval. Sudana odviezli do rezervácie Ol Pejeta spolu s ďalšími troma jedincami.

V roku 2009 bol druh vyhlásený za vyhynutý vo voľnej prírode.

Vedci sa týmto krokom a presunom niekoľkých jedincov do rezervácie pokúšali o obnovenie druhu. Bohužiaľ, snaha bola neúspešná. V roku 2014 uhynuli Suni a Angalifu, dvaja z troch žijúcich samcov. Sudan tak ostal posledným.

Prebehli laboratórne testy a v roku 2015 bolo všetko jasné. Druh nosorožca tuponosého severného neúprosne speje k vyhynutiu. Sudan už nebol najmladší a jeho reprodukčné schopnosti rok od roka klesali. Veď len v prepočte na ľudský vek, by mal tento mohutný samec približne 90 rokov!

Po uhynutí Sudana tak na svete ostali už len posledné dve zástupkyne druhu – jeho vnučka Fatu a dcéra Najin. Druh zdecimovali hlavne nájazdy pytliakov, ktorí našli v rohoch nosorožcov nelegálny zdroj príjmu.

Uhynul Sudan, posledný samec nosorožca tuponosého severného
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM