Regióny Kultúra Zo Slovenska

Umelec to naplno rozbalil na netradičnom mieste: Dom smútku zmenil na nepoznanie

Moderné umenie na netradičnom mieste. Keď profesionálny tatér Marek Milko dostal túto ponuku, chvíľu zvažoval. Napokon sa ale pustil do práce.

Ilustračný obrázok k článku Umelec to naplno rozbalil na netradičnom mieste: Dom smútku zmenil na nepoznanie
Foto: Marek Milko / Zdroj: Dnes24.sk

Oživiť interiér domu smútku, navyše moderným umením, je naozaj netradičný nápad. Pre umelca je to výzva, ku ktorej musí pristúpiť s pokorou.

Snáď si to ľudia budú vážiť

„Chceli sme trošku upraviť interiér domu smútku. Padli rôzne návrhy. Ja som mal hneď predstavu, ako by to mohlo vyzerať a chcel som, aby to robil Marek. Jeho práce som už videl. Stretli sme sa, dohodli všetko potrebné, poslal mi skicu, doplnil som ju a mohlo sa začať,“ povedal jeden z autorov myšlienky Michal Terrai.

Ako dodal, práca mu išla ako po masle. „Urobil to nesmierne krásne. Verím, že si jeho prácu budú ľudia vážiť. Snáď pri pohľade na ňu, ľudia aj v smutných chvíľach, pookrejú na duši. Určite by sa jeho umenie mohlo objaviť aj na iných miestach,“ dodal Terrai.

Prečítajte si aj: Barman Mišo má zlaté ruky. Dokáže veci, ktoré vám vyrazia dych

Foto: Marek Milko / Zdroj: Dnes24.sk

Práca plná emócií

Umelec a profesionálny tatér Marek Milko podľa jeho vlastných slov vložil do svojho diela emócie. „Prácu som zobral z úcty k obyvateľom Čiernej Lehoty. Pochádza odtiaľ moja mama, je tam aj pochovaná. Mám už za sebou niekoľko takýchto väčších prác, no táto sa mi robila ťažšie. Prostredie bolo smutné. Pociťoval som rôzne emócie, ktoré sú určite zakomponované aj v obraze,“ prezradil Milko.

Ako dodáva, námet je originálom, žiadna kópia z internetu. „Zvolil som kombináciu štetca a airbrush. Stenu som podmaľoval a následne striekal modernou technikou s pomocou kompresora so vzduchom, ktorá sa teraz často používa. Keby som dostal podobnú ponuku, určite by som neváhal zobrať ju znova. Bolo mi cťou,“ dodal Marek Milko.

Čítajte tiež: KURIOZITA DŇA: Jeho umenie vyráža dych. Napriek tomu, že sochy tvorí z odpadu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM