Rôzne

Unikátne dobové FOTO: Krídla nad Novohradom odkrývajú históriu letectva v regióne

Svetlo sveta nedávno uzrela jedinečná kniha. Zachytáva dejiny lietania vo Fiľakove, Lučenci – Ľadove a v Boľkovciach.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne dobové FOTO: Krídla nad Novohradom odkrývajú históriu letectva v regióne
11
Galéria
Zdroj: Krídla nad Novohradom

Dianie vo vzdušnom priestore Novohradu je len maličkou kvapkou v mori svetového leteckého diania. Tibor Kotek sa v knihe Krídla nad Novohradom pokúsil túto kvapku zaznamenať a zviditeľniť. Práve tento týždeň sa unikátnu publikáciu podarilo vydať.

Viac ako dvanásť rokov trvalo, kým sa spomienky Tibora Koteka na lietanie vo Fiľakove, Lučenci – Ľadove a v Boľkovciach dostávajú k čitateľom. Za tento čas nestratili nič zo svojej aktuálnosti, ani významu pre regionálne dejiny. Ťažiskom knihy je dianie na letiskách Novohradu približne v rokoch 1950 až 2004. Prehľad o povojnovom dianí vo Fiľakove a Lučenci získal aj z rozprávania starších kolegov letcov, mechanikov či parašutistov. Koniec 20. storočia je zachytený už len v skratke. Toto obdobie, ako aj udalosti po roku 2004, čakajú na svojho pamätníka.

Text balansuje na hrane medzi spomienkami a históriou. Je obrovskou škodou, že sa zachovalo len málo archívneho materiálu. A od roku 2004 sa, žiaľ, navždy stratila už aj časť toho materiálu, z ktorého ešte mohol čerpať autor Krídel nad Novohradom. Kniha má 368 strán, je v nej 363 fotografií a v samostatnej časti 38 karikatúr. Spomína sa v nej (a vďaka mennému registru sú ľahko dohľadateľní) viac ako 600 ľudí spojených s históriou lietania v Novohrade.

Pozrite si pár záberov z unikátnej knihy Krídla nad Novohradom!

V OBRAZOCH: Unikátne dobové zábery lietadiel z Novohradu
11
Galéria
Zdroj: Krídla nad Novohradom
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM