Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Unikátne drevené kostolíky neďaleko Michaloviec: Svojou atmosférou láka ľudí aj hora plná zázrakov, FOTO

Len pár hodín autom vás delí od dreveného miniskanzenu plného zmenšených kostolíkov. Neďaleko neho je aj hora plná zázrakov, ktorú navštevujú tisíce ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne drevené kostolíky neďaleko Michaloviec: Svojou atmosférou láka ľudí aj hora plná zázrakov, FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas sviatku Panny Márie Sedembolestnej, patrónky Slovenska, sa mnohí Michalovčania môžu vybrať do neďalekej Litmanovej, pri ktorej je aj blízka Ľutina. Hoci sú to významné pútnické miesta, krásu v nich nájde každý človek, turista, či ateista. Asi 2,5 hodiny autom je od Michaloviec vzdialené miesto s nevídanou atmosférou.

Mini kostolíky

Bez rozdielu na vierovyznanie, tam uvidíte krásne miesta, ktoré vytvorila príroda a človek. Umením človeka je v Ľutine nádherný miniskanzen zmenšených drevených cerkví, ktorý sa nachádza vedľa gréckokatolíckej baziliky. Keďže farský sad bol veľký, na jeho mieste začal vyrastať Miniskanzen drevených chrámov. Ľudia sa môžu prechádzať priamo popri nich. Baziliku navštevujú nielen Kresťania, pretože sa v nej nachádzajú relikvie svätých, ako aj Jána Pavla II, ale i turisti. Všetko okolo Ľutiny začalo dnes už dobre známymi zjaveniami na Ľutinskej hôrke.

Hora Zvir

Pútnické centrum hory Zvir v Litmanovej, ktorá patrí medzi mariánske pútnické miesta na Slovensku, každoročne víta tisícky návštevníkov. V novodobej histórii sa Litmanová dostala do povedomia hlavne v súvislosti so zjaveniami Panny Márie na hore Zvir. Ľahkú turistiku do kopca zvládnu aj starší ľudia. Na mieste však premáva aj autobus, ktorý vyvezie hore ľudí kvôli ich zdravotným problémom. Po miernom stúpaní sú na vrchu toalety, obchod so suvenírmi i lavičky.

Vybudovaný oltár na hore je obklopený lavičkami, ktorý pripomína prírodný amfiteáter. Vedľa je celý rád spovedníc a o kúsok ďalej liečivý prameň.

Oproti studenému prameňu boli desiatky kamenných tabúľ, ktoré ďakovali za uzdravenie. Miesto učaruje každému návštevníkovi aj preto, že ho obklopuje les a dýcha zvláštnou atmosférou.

Pozrite si FOTO

Miniatúrne drevené kostolíky lákajú nielen východniarov
32
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM