Kultúra Rôzne

ÚPN otvorí svoj archív verejnosti: Pripomenie výročie komunistického prevratu 1948

Ústav pamäti národa (ÚPN) otvorí 22. a 23. februára svoj archív verejnosti. Deň otvorených dverí (DOD) urobí pri príležitosti 70. výročia komunistického prevratu v roku 1948.

Ilustračný obrázok k článku ÚPN otvorí svoj archív verejnosti: Pripomenie výročie komunistického prevratu 1948
Zdroj: TASR

Pripravil aj viaceré aktivity, výstavy a vedeckú konferenciu. O februárových udalostiach si môžu ľudia po novom čítať aj na webstránke ÚPN www.februar1948.sk. Cieľom aktivít je priblížiť verejnosti, najmä mladým, príčiny a dôsledky februárového prevratu. Informovali o tom predstavitelia ÚPN.

„Toto výročie patrí medzi negatívne medzníky dejín 20. storočia. Roky 1948 až 1953 boli obdobím najhoršieho teroru voči skutočným alebo domnelým odporcom režimu. Podľa dostupných údajov popravili kati medzi rokmi 1948 až 1989 z politických dôvodov v Československu celkovo 248 ľudí, z toho jednu ženu, známu političku Miladu Horákovú,“ uviedol vedúci referátu Oral History Ján Mitáč.

Na Slovensku bolo podľa jeho slov v politických procesoch za politické trestné činy odsúdených celkovo 71 168 osôb, z toho 51 zahynulo vo väzení. Ústav podľa jeho slov pripravil pietne spomienky a kladenie vencov. Konať sa budú vo štvrtok 22. februára pri Pamätníku obetí komunizmu na Jakubovom námestí a v nedeľu 25. februára pri Pamätníku obetí komunizmu na cintoríne Vrakuňa.

Riaditeľ archívu ÚPN Ľubomír Ďurina informoval, že ľudia si na DOD budú môcť pozrieť archív, výstavu, môžu navštíviť prednášky historikov. „Pripravili sme dokumenty, ktoré hovoria o komunistických protivníkoch komunistickej strany, ďalej dokumenty o tzv. protištátnom sprisahaní a jeho vyšetrovaní, ďalšie panely budú popisovať prenasledovanie cirkvi po prevrate,“ priblížil Ďurina. Ľudia si budú môcť pozrieť aj niekdajšiu humoristickú tlač. ÚPN ľuďom vysvetlí aj spôsob svojej práce.

Ťažiskovým podujatím pre odbornú verejnosť bude vedecká konferencia s názvom „Nastolenie komunistického režimu v Československu vo februári 1948 a jeho dôsledky pre spoločnosť“, ktorá sa uskutoční 20. a 21. februára v historickej budove parlamentu pod záštitou predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Podľa šéfa sekcie vedeckého výskumu Petra Jašeka z ÚPN na nej bude 49 prednášok a pokryje všetky oblasti, ktoré sa týkajú príčin, priebehu a dôsledkov februárových udalostí. Vystúpia slovenskí aj českí bádatelia.

ÚPN spustil aj webstránku www.februar1948.sk, na ktorej sa ľudia môžu podľa Jašeka zoznámiť s textami, slovníkom februárových udalostí, profilmi ľudí, ktorí sa na februárových udalostiach podieľali. „Je tam aj genéza februárových udalostí,“ uviedol s tým, že verejnosť tam nájde informácie v širších geopolitických súvislostiach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM