Lucia Lauková Správy

Úrad varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Môže sa nachádzať aj na Slovensku

Na Slovensku sa môže nachádzať nebezpečná kozmetika. Kontrolóri našli v týchto výrobkoch látky, ktoré tam nemajú čo robiť.

Ilustračný obrázok k článku Úrad varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Môže sa nachádzať aj na Slovensku
Zdroj: Rapex

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o krém na ruky a výrobok na úpravu vlasov. „Môžu sa nachádzať aj na Slovensku,“ upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pri kréme na ruky značky Aromat pôvodom z Ukrajiny (výrobná dávka batch No. 19 02 2017, čiarový kód: 4820147051712) je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok Methylchloroi­sothiazolinone a Methylisothia­zolinone. Ide o zmes, ktorá je povolená len do zmývateľných výrobkov. V zozname zložiek sa nachádza aj látka Isobutylparaben. Výrobok môže spôsobiť u citlivých ľudí alergickú reakciu.

ÚVZ varuje aj pred výrobkom na úpravu vlasov s názvom Finish Shaping pomade (výrobná dávka: 0551AN, čiarový kód: 8032825191702). Aj v tomto výrobku bola zistená prítomnosť zmesi konzervačných látok Methylchloroi­sothiazolinone a Methylisothia­zolinone, ktorá je povolená len do zmývateľných výrobkov. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolóri v Lotyšsku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM