Správy

Urgentné príjmy sa rozdelia na dva typy: Budú v 44 nemocniciach

Návrh novej siete urgentných príjmov je už na svete. Prišlo v ňom k niekoľkým zmenám.

Ilustračný obrázok k článku Urgentné príjmy sa rozdelia na dva typy: Budú v 44 nemocniciach
Zdroj: TASR

Ministerstvo zdravotníctva predložilo v pondelok do medzirezortného pripomienkového konania návrh novej pevnej siete urgentných príjmov v nemocniciach. Od januára 2018 v nej má byť 44 nemocníc, v ktorých bude urgent prvého alebo druhého typu. Oproti pôvodnému plánu ministerstva došlo v návrhu k niekoľkým zmenám.

Zmeny v pláne urgentov

Do pevnej siete má byť po novom zaradená aj Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku, kde má byť urgent prvého typu. V Bratislave zase došlo k zmene ohľadne urgentu druhého typu. Nebude v ružinovskej nemocnici, ale v tej na Kramároch. Prešovská fakultná nemocnica má byť podmienečne do konca budúceho roka zaradená medzi tie s urgentným príjmom druhého typu.

Urgentné príjmy sa po novom majú rozdeliť na dva typy a zdravotné poisťovne na ne majú platiť mesačné paušály. Ministerstvo to navrhuje v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Sľubuje si od toho ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. Zmenu musí ešte definitívne odsúhlasiť parlament a prezident.

Dva typy urgentných príjmov

Ústavná pohotovostná starostlivosť sa má po novom poskytovať na urgentných príjmoch prvého a druhého typu, v niektorých nemocniciach ostane fungovať ústavná pohotovostná služba tak ako v súčasnosti. Na urgentoch druhého typu bude pracovať viac lekárov ako na prvom type. Pritom pôjde o minimálne jednu ambulanciu s lekárom, triediacou sestrou a ďalšou sestrou či záchranárom.

Urgentné príjmy, ktoré sa nedostali do novej pevnej siete, môžu podľa šéfa rezortu Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) fungovať aj naďalej. „Pre tých, ktorí sa nenachádzajú v sieti urgentných príjmov, sa nič nemení na tom systéme, ako bol doteraz. Môžu prevádzkovať urgentný príjem, ak budú mať dostatočný počet pacientov a získajú zdroje z výkonov, nie je v tom problém,“ vysvetlil. Zdravotné poisťovne sú povinné preplácať neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM