Svet o Slovensku

USA O SLOVENSKU: Bratislava prežíva kávovú revolúciu!

Milovníci kávy z celého sveta určite spozorneli po dočítaní článku o slovenskom hlavnom meste v prestížnych amerických novinách.

Vychytenou kaviarenskou kultúrou je v strednej Európe známa najmä Viedeň. Neďaleká Bratislava je občas nelichotivo označovaná ako “predmestie Viedne,” ale veci sa menia. Podľa článku v rešpektovaných amerických novinách The New York Times prežíva slovenské hlavné mesto naozajstný boom moderných a atraktívnych kaviarní, ktoré stoja za návštevu.

Nové časy

“V Bratislave sa odohráva skutočné znovuzrodenie vysokej kaviarenskej kultúry. Násilne ju prerušila komunistická éra, kedy sa stranícke autority snažili obmedziť sociálne kontakty ľudí,” píše The New York Times v rozsiahlom článku.

Denník uznanlivo dodáva, že množstvo nových kaviarní vrátilo energiu a život do inak ospalého Starého mesta. Všíma si, že len pred desiatimi rokmi bolo všetko inak.

“…bratislavská kaviarenská scéna bola všedná. Kaviarne boli zašité v obchodných centrách a ponúkali len nudné šálky niečoho, čo pripomínalo skôr horúcu tmavú vodu. Tradičné kaviarne ako Kaffee Mayer v historickom centre lákali hlavne turistov.”

SVET O SLOVENSKU: Sexbomba Chomisteková pobláznila Američanov

Trochu voňavej histórie

Tradíciu bratislavskej kaviarne vysvetľuje v článku profesor etnológie Peter Salner. Prvé kaviarne sa v Prešporku otvorili už v 18. storočí a zapĺňali ich hlavne aristokrati, ktorí nasledovali najnovšiu kávičkársku módu. Neskôr sa k nim pridala aj stredná trieda a intelektuáli.

“Každá sociálna skupina mala svoje obľúbené miesto,” hovorí profesor Salner, ktorý sa venuje štúdiu histórie bratislavského kaviarenského života. Ľudia však zároveň v kaviarňach nachádzali akýsi sociálny azyl, keďže sa tam mohli voľne stretávať so svojimi susedmi.

Komunistické obdobie tieto zlaté časy na 40 rokov prerušilo a Bratislavčania si radšej varili svoj obľúbený nápoj doma. Zmena prišla až po revolúcii v roku 1989, keď začal vznikať dopyt po dobrej káve. Ale až v roku 2010 prišiel naozajstný zlom, keď sa otvorila kaviareň Štur Café.

“Chceli sme tu urobiť kávovú revolúciu,” cituje The New York Times zakladateľa Štur Café Jána Krekana. Bol to práve jeho podnik, ktorý odštartoval boom podobných moderných a sviežich kaviarní s mimoriadne kvalitnou kávou, domácimi koláčikmi a malými jedlami.

Dnes je už v Bratislave 160 podobných kaviarní a trh začína byť preplnený. “Slovenskí kávičkári skrátka uprednostňujú osobný prístup a starostlivo zostavené menu malých podnikov v centre mesta pred veľkými medzinárodnými reťazcami ako Starbucks alebo Costa,” uzatvára americký denník.

BRITÁNIA O SLOVENSKU: Donald Trump má manželku spod Tatier!

Káva
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM