Eliška Šándorová Hokej

Úspešná hokejová premiéra Slovenska: Nad Maďarmi sme zvíťazili o tri góly!

Slovenskí hokejoví reprezentanti vstúpili úspešne do bojov na MS, keď v sobotu vo svojom úvodnom zápase v B-skupine v Petrohrade zdolali Maďarsko 4:1. Zverenci trénera Zdena Cígera od úvodu diktovali tempo.

Ilustračný obrázok k článku Úspešná hokejová premiéra Slovenska: Nad Maďarmi sme zvíťazili o tri góly!
Zdroj: TASR

Po necelých 30 hodinách nastúpia Slováci na svoj druhý zápas v skupine proti Francúzom (v nedeľu o 19.15 SELČ). Maďari vyzvú v ten istý deň predpoludním obhajcu titulu Kanadu (11.15).

Slovensko – Maďarsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)


Góly: 8. Marcinko (Graňák, Dravecký), 18. Jurčo (Sekera, Marinčin), 36. Sekera (Jurčo, Marinčin), 58. Lušňák (Hrnka, Švarný) – 14. Banham (Galló, Bartalis). Rozhodovali: Mayer (USA), Wiegand – Kaderli (obaja Švajč.), Ritter (USA), vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Slovensko: Konrád – Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, Mikuš, Jaroš, Švarný – Bakoš, Réway, Daňo – Jurčo, Viedenský, L. Hudáček – Dravecký, Marcinko, Bartánus – Hrnka, Šťastný, Lušňák.

Maďarsko: Rajna – Wehrs, Dudas, Sagert, Szirányi, M. Vas, Stipsicz, Garát – G. Nagy, Bartalis, Sofron – Galló, Sarauer, Kóger – Sebők, J. Vas, Kovács – Magosi, K. Nagy, Benk – Banham.

Napínavý úvod

Slováci začali pomerne svižne, pri prvých striedaniach sa chytili a dokázali diktovať tempo hry. Prvá presilovka im však nevyšla podľa predstáv, Bakoš dvakrát rozvlnil iba bočnú sieť, naopak mohli udrieť Maďari, keď o puk obral ľahkovážnych obrancov Magosi a hroziace nebezpečenstvo musel hasiť Konrád. Slovenskí fanúšikovia prvýkrát eruptovali radosťou v 8. min., keď po drzej akcii Draveckého ešte neuspeli v dorážkach Graňák a Bartánus, ale Marcinko už áno – 1:0. Vzápätí mohol zvýšiť náskok Mikuš, ale po strele Graňáka netrafil odkrytú súperovu bránku.

Maďari sa sústredili najmä na vykrývanie stredného pásma, na narúšanie slovenskej rozohrávky a využívali každú možnosť na rýchly výpad. V 14. min. sa dočkali vyrovnania, pri vylúčení Hrnku sa presadil v presilovke Banham, od ktorého korčule sa puk odrazil do siete.

Hoci stál oboma nohami v bránkovisku, rozhodcovia gól uznali. Cígerov tím to však nevyviedlo z rovnováhy, krátko po inkasovanom góle sa dostal do samostatného úniku Jurčo, pri bekhendovej kľučke ale stroskotal na betóne Rajnu. Všetko si vynahradil o tri minúty neskôr, keď šikovne tečoval Sekerovu strelu od modrej a dostal svoj tím do opätovného vedenia.

Maďari sa do hry zahryzli

Obraz hry sa v druhej tretine výrazne nemenil, Slováci tvorili, ale cez zhustenú súperovu obranu sa im pred Rajnu neprenikalo ľahko. V 24. min. po Švarného nabití opečiatkoval žŕdku Meszároš, následne unikol maďarskej defenzíve Dravecký, tiesnený zakončil bekhendom nedôrazne. Hlavným protagonistom ďalších minút bol Réway, ktorý od modrej dvakrát vyprášil Rajnove betóny a potom trvalo dirigoval slovenskú presilovku, ktorá ale opäť nemala gólové vyjadrenie.

Potrebný pokoj na slovenské hokejky priniesla 36. minúta, keď Sekerovi v útočnom pásme priťukol puk Jurčovi, ten mu ho z otočky efektne vrátil a obranca s dvojkou na drese zblízka zvýšil na 3:1. Pravda, odpor súpera tým ale nezlomil, pretože Maďari naďalej hrýzli.

Prvý triumf

V tretej časti boli nútení viac vyliezť z defenzívnej ulity. Pri vylúčení Marinčina sa museli Slováci brániť vo štvorici, no nevýrazný tlak súpera bez problémov ustáli. Zatrnulo im však po zákroku Sofrona, ktorý zasiahol Marcinka ramenom do tváre a center tretieho slovenského útoku sa iba ťažko zviechal z ľadu.

Hráči v bielych dresoch sa už nehrnuli toľko dopredu, dávali si radšej pozor, aby nekiksovali v obrane, v strednom pásme čakali na súperove chyby a vyrážali do brejkov. Možnosť na protiútok sa ponúkla Marinčinovi, ale zakončil nedôrazne.

Svojmu tímu potom úplne zbytočne „zavaril“ Jaroš, ktorý vyhodil puk z obranného pásma a musel na trestnú. Slováci sa ale úspešne ubránili, lebo Banham pálil mimo a Konrád pôsobil isto. Súperovi s pribúdajúcim časom začali „tiecť nervy“, čoraz častejšie atakoval Konráda v bránke a tak sa na ľade množili šarvátky. V závere to skúsili Maďari v power play bez brankára, ale k tlaku sa už nedostali, naopak Lušňák gólom do prázdnej bránky stanovil konečný rezultát.

Čítajte aj: Hlasy hráčov a trénerov po zápase Slovenska s Maďarskom

Foto: TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM