Webnoviny - Svet

Úspešnosť výberu daní daňovou správou mierne poklesla

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal BurzaBRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Úspešnosť výberu daní daňovou správou dosiahla v minulom roku 97,57 %. Rezort financií stanovil daňovej správe ako kritérium úspešnosti udržať úspešnosť výberu daní v správe daňových úradov na úrovni 96 %, tento cieľ sa tak podľa Daňového riaditeľstva SR podarilo dosiahnuť. „Požadovanú úroveň úspešnosti výberu daní dosahuje daňová správa SR na všetkých monitorovaných druhoch daní, okrem výnosov na daniach z príjmov fyzických osôb z podnikania, kde pomer zaplatenej dane k predpísanej dani dosahuje len 87,17 % úroveň,“ dopĺňa daňové riaditeľstvo. V roku 2009 bola celková úspešnosť výberu daní daňovou správou mierne vyššia, a to 97,74 %.

Jedným z cieľov daňovej správy je aj zvyšovanie jej efektivity. Tá sa meria ako podiel hrubého výnosu daní a ostatných príjmov na jedného zamestnanca. Pre rok 2010 bol stanovený podiel hrubého výnosu daní a ostatných príjmov na jedného zamestnanca daňovej správy vo výške 2,423 mil. eur. Skutočne dosiahnutá efektivita však predstavovala 1,960 mil. eur. Vytýčený cieľ sa tak daňovej správe podarilo splniť len na 81 %. Daniari odôvodňujú tento výsledok aj nepriaznivou ekonomickou situáciou. „Vzhľadom k prebiehajúcej hospodárskej kríze, ktorej dôsledkom bol prepad v hospodárení podnikateľského sektora sa tieto skutočnosti prejavili vo výpadku daňových príjmov už v roku 2009. Následne pokračoval výpadok daňových výnosov aj v roku 2010, pričom najvýraznejšie sa znížili výnosy na daniach z príjmov, čo spôsobilo nízke plnenie merateľného ukazovateľa,“ uvádza daňové riaditeľstvo.

Priemerný počet zamestnancov Daňového riaditeľstva SR, ktoré je zamestnávateľom všetkých zamestnancov daňových orgánov, dosiahol vlani 5 698. Priemerná mesačná mzda na jedného zamestnanca pritom predstavovala 865,12 eura a v medziročnom porovnaní stúpla o 6,5 %.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM