Správy Krimi

Ústavný súd rozhodol: V prvom polroku priznal sťažovateľom náhradu vo výške 400-tisíc

Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku tohto roka priznal sťažovateľom nálezom v 204 sťažnostiach primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 403 700 eur

Ilustračný obrázok k článku Ústavný súd rozhodol: V prvom polroku priznal sťažovateľom náhradu vo výške 400-tisíc
Zdroj: TASR

Najvyššiu sumu priznaného primeraného finančného zadosťučinenia za prvý polrok tohto roku sú sťažovateľom povinné uhradiť Okresný súd Žilina, a to v celkovej výške 53 500 eur, Okresný súd Bratislava I vo výške 42 300 eur a Okresný súd Košice I v sume 37 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

Najvyššie priznané finančné zadosťučinenie v jednotlivých konaniach bolo v sume 25 000 eur v konaní vedenom na Okresnom súde Žilina, ďalej v sume 13 000 eur v konaní taktiež vedenom na Okresnom súde Žilina a 12 000 eur v konaní vedenom na Okresnom súde Košice I.

Okresný súd Žilina bol v konaní vedenom na Ústavnom súde povinný vyplatiť finančné zadosťučinenie vo výške 25 000 eur.

„Ústavný súd sa opakovane zaoberal konaním vedeným na Okresnom súde Žilina, ktoré sa vyznačuje extrémnymi a opakovanými prieťahmi. V súvislosti s týmto konaním ÚS vydal celkovo tri nálezy a konštatoval, že Okresný súd Žilina postupoval neefektívne. Konanie, ktoré nebolo právoplatne skončené ani po takmer 23 rokoch od jeho začatia, v dôsledku čoho došlo k extrémnym a opakovaným prieťahom, nie je potrebné osobitne vyhodnocovať, pretože už samotná dĺžka konania je z ústavnoprávneho hľadiska neakceptovateľná a ničím neospravedlni­teľná,“ konštatuje predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.

V prípadoch nálezov ÚS SR, keď je vyslovené porušenie práva sťažovateľov, nemožno podľa jej slov priznanie finančného zadosťučinenia chápať ako rozhodnutie v merite veci, ale ako určitú formu kompenzácie za zlyhania štátnych orgánov spočívajúce v porušení predmetných článkov ústavy pri prerokúvaní a rozhodovaní sporov a iných právnych vecí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM