Tomáš Batiz Regióny

Maturity sa blížia: Mikulášski študenti otvorene o svojich prípravách na skúšku dospelosti!

Školský rok sa pomaly blíži k svojmu záveru. Najväčším postrachom pre mikulášskych študentov bude aj tento rok maturita, ktorá už pomaly klope na dvere.

Veľa kníh, poznámok a prezentácii. Azda týmto všetkým sú v poslednom čase zasypaní študenti, ktorí sa už o pár týždňov posadia za zelený stôl, kde zložia prvú skúšku dospelosti. Viacerí žiaci sa už začali pripravovať. Spýtali sme sa ich, ako sa im zatiaľ darí. “Moja príprava na maturitu záleží hlavne od predmetu, pretože každý si vyžaduje niečo iné. Každopádne najväčšiu úlohu v tom hrajú naši profesori, pretože bez ich pomoci by sme asi všetko odkladali na poslednú chvíľu. Mne osobne sa učí s niekým druhým, pretože vtedy sa sústredím len na učivo,” zhodnotila Anna, študentka gymnázia.

Najťažšie to majú športovci

Príprava na jednu z najťažších skúšok počas štvorročného štúdia dá zabrať hlavne profesionálnym športovcom, ktorí voľný čas na učenie majú len veľmi málo. Výnimkou nie je ani talentovaný Jakub Grigar, ktorý študuje na mikulášskom gymnáziu. “Momentálne na to nemám moc času, keďže sa stále musím naplno venovať tréningom, pretože ma čakajú taktiež dôležité preteky. Dohodol som si síce doučovanie, takže hádam mi aspoň trošku pomôže. Snažím sa pozháňať si aj poznámky a podklady od spolužiakov, ktoré si vlastne nakoniec aj tak asi nepozriem,” so smiechom prezradil známy vodný slalomár z Liptova.

“Celé toto učenie je však veľmi vyčerpávajúce. Minule som si dala aj pohár šampanského, aby mi lepšie prúdili myšlienky. Ja už rovno zapíjam,” prezradila Martina z mikulášskeho gymnázia.

Viacerí odborníci, ale aj samotní študenti sa zhodli, že najlepšie sa dá na maturitu pripraviť učením, ktoré je systematické. Svoje o tom vie aj Barbora, ktorá nenecháva nič na náhodu. “Snažím sa čo najviac naučiť v škole počas vyučovania, aby som toho nemala príliš na raz veľa. Na každý deň som si rozvrhla prácu. Chcem, aby som sa to do akademického týždňa všetko naučila, potom už iba zopakovala.”

Nechávajú si to na poslednú chvíľu

Medzi študentmi sa väčšinou nájdu aj tí, ktorí si všetko nechávajú na poslednú chvíľu. Myslia si, že zo všeobecnými informáciami z každého predmetu si vystačia. “Ja som typ človeka, ktorý všetko odkladá na poslednú chvíľu a to sa týka aj samotnej maturity. Zatiaľ som sa skoro ani nepripravoval. Na druhej strane si však myslím, že škola nás za tie štyri roky určite niečo naučila, čo hádam využijem aj na maturite. Okrem toho sa trošku aj spolieham na akademický týždeň,” povedal Adam zo Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku.

Obdobie ústnych skúšok sa v mikulášskych školách začína od 23. mája 2016 a potrvá až do začiatku júna. Všetkým maturantom prajeme z redakcie veľa šťastia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM