Svet

Útok v Edmontone: Ministerstvo varuje Slovákov, aby boli ostražití

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odporúča Slovákom, aby v súvislosti s útokom v kanadskom Edmontone boli opatrní a ostražití najmä na miestach s väčšou koncentráciou osôb.

Ilustračný obrázok k článku Útok v Edmontone: Ministerstvo varuje Slovákov, aby boli ostražití
Zdroj: TASR

Slováci by mali rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej internetovej stránke. Rezort diplomacie zároveň odporúča Slovákom pred cestou do zahraničia využiť dobrovoľnú registráciu na internetovej stránke ministerstva.

Kanadská polícia v nedeľu (1.10.) oznámila, že zadržaným podozrivým v prípade útokov v meste Edmonton z noci zo soboty (30.9.) na nedeľu je somálsky utečenec, ktorému v Kanade udelili štatút utečenca. Obvinili ho z piatich pokusov o vraždu po tom, ako pobodal policajta a autom zrazil viacerých chodcov v centre Edmontonu. Prípad vyšetrujú ako teroristický čin po tom, ako v aute podozrivého našli vlajku extrémistickej organizácie Islamský štát.

Podozrivý v sobotu večer neďaleko miestneho štadióna zrazil príslušníka hliadky dopravnej polície, ktorého vyhodilo vysoko do vzduchu. Muž vystúpil z auta a s nožom v ruke zaútočil na zraneného policajta, pričom ho niekoľkokrát bodol.

Z miesta činu utiekol a zadržali ho o niekoľko hodín neskôr, keď ho počas pátrania zastavila policajná hliadka. Ešte predtým sa však so svojou dodávkou podľa polície pokúšal zámerne vrážať do chodcov a zranil štyroch z nich.

Policajta s bodnými zraneniami na hlave a tvári prepustili v nedeľu z nemocnice spolu s dvoma chodcami. Stav tretieho hospitalizovaného chodca sa medzitým zlepšil z kritického na stabilný a štvrtý, ktorý utrpel zlomeninu lebky, znova nadobudol vedomie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM