Ľubomír Hudačko Od vás

Už ste videli kŕmenie netopierov? Unikátne VIDEO zo Štátnej ochrany prírody v Prešove!

Prebudiť, rozohriať, nakŕmiť a znovu uspať. Toto je opakovaný, mnohohodinový proces, ktorý musia absolvovať prešovskí ochranári, ak majú netopiere v ich opatere prežiť zimu. Unikátne video z kŕmenia malých "batmanov" zblízka ste len tak ľahko asi ešte nevideli!

Ilustračný obrázok k článku Už ste videli kŕmenie netopierov? Unikátne VIDEO zo Štátnej ochrany prírody v Prešove!
Zdroj: Dnes24.sk

Milí letci pri otepleniach začali opúšťať svoje úkryty. Vonku si však ešte nedokážu zohnať dostatok potravy. Mnohé preto vďaka vnímavým a súcitným nálezcom skončili v priestoroch Štátnej ochrany prírody v Prešove.

Hrozí dehydratácia

„Teplá zima začiatkom roka netopiere pomýlila a mysliac si, že prichádza jar, opúšťali zimné úkryty,“ vysvetlila pracovníčka ŠOP pre enviromentálnu výchovu Marta Hrešová. Podľa ochranárky, hoci je netopier teplokrvný živočích, ešte skôr ako zamrznutie mu v zime hrozí nedostatok prirodzenej potravy a dehydratácia.

Zachránené kusy, najmä raniaka hrdzavého, zazimovali teraz v pivničných priestoroch úradu. Tam nájdu optimálnu teplotu a vlhkosť. „Netopiere sme po nájdení napojili a keďže prerušenie zimného spánku bolo krátkodobé, hneď sme ich zazimovali. V prípade zoslabnutých jedincov ich kŕmime múčnymi červami,“ povedala ochranárka.

Nevedia sa vpratať do kože

Ochladeným netopierom chvíľu trvá, kým sa zohrejú a prejavia vôbec o šťavnaté červy interes. Potom však príde chvíľa, keď už sa „nevedia vpratať do kože“. Pištia, hrýzli by a hlavne zutekali pred rukami ochranárov. Tí si musia dávať pozor, aby ich lietajúce cicavce neporanili. Netopier je totiž podobne ako iné voľne žijúce zvieratá aj potenciálnym prenášačom chorôb. Netopiere sa po kŕmení opäť upokoja. No stačí jediný vreskľúň z ďalšej várky stravníkov a ostré pišťanie celej tlupy je tu zas.

Na Slovensku je zatiaľ známych 28 druhov netopierov. Ide o cicavce. Rodia teda živé mláďatá, cicajúce materské mlieko. Sú to zároveň jediné aktívne lietajúce cicavce. Disponujú jedinečnou echolokáciou. Večernica malá skonzumuje počas noci 2000 – 3000 komárov a kolónia netopiera obyčajného až 55000 motýľov obaľovača dubového. To, čo vtáky a iné živočíchy nemôžu urobiť v noci, odpracujú teda v lete práve netopiere.

Mohlo by vás zaujímať:

Kvašná voda z obce pri Prešove: Ľudia na ňu nedajú dopustiť, varia z nej kávu aj polievku

Foto: Raniaky hrdzavé na Štátnej ochrane prírody v Prešove, text: Dušan Guman

Kŕmenie netopierov v Prešove: Zblízka ste to ešte nevideli!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM