Regióny

Už tento víkend: Bežkári sa vydajú na 18-kilometrový pochod vďaky

Na tradičný 18-kilometrový pochod vďaky na lyžiach sa vydajú počas nadchádzajúceho víkendu priaznivci zimnej turistiky na severovýchode Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Už tento víkend: Bežkári sa vydajú na 18-kilometrový pochod vďaky
Zdroj: TASR

Športový klub Kyčara a obec Čertižné v okrese Medzilaborce organizuje v tomto roku 24. ročník pochodu vďaky na lyžiach Dukla – Čertižné, ktorý sa ako vždy uskutoční v prvú februárovú sobotu. Trasa dlhá približne 18 kilometrov vedie po slovensko-poľskej hranici. O podujatí informoval starosta obce Peter Tričák.

Podľa jeho slov je prevoz z obce na Duklu zabezpečený autobusom. Účastníci akcie tam položením kvetinových vencov prejavia úctu padlým vojakom. Nasleduje pochod s malou zastávkou pred koncom trasy, kde si turisti môžu v prírode pripraviť malé občerstvenie. To nebude podľa slov starostu chýbať ani na záver v obecnom kultúrnom dome.

Ľudia, ako tvrdí Tričák, akciu oceňujú. „Počet účastníkov každým rokom stúpa,“ povedal. Vlani sa síce podujatie pre nedostatok snehu neuskutočnilo, ale pred dvoma rokmi bola účasť približne 120 ľudí. Najvyšší počet turistov zaznamenali v roku 2007, kedy sa ich na pochode zúčastnilo spolu 146. Registrácia účastníkov prebieha v tomto roku z dôvodu organizačného zabezpečenia do 2. februára.

Spomínanú trasu podľa slov Tričáka občasne využívajú aj nadšení športovci. Dôležité sú v tomto prípade snehové podmienky. Kým v minulom roku nebolo snehu takmer vôbec, teraz je ho, ako tvrdí starosta, až veľa. Nadmorská výška trasy sa pohybuje od 450 po takmer 690 metrov nad morom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM