Správy Rôzne Technológie

Užitočná aplikácia pre cudzincov: Pomáha im s informáciami o podmienkach pobytu v SR

Cudzinci z ktorejkoľvek krajiny sveta môžu prostredníctvom webovej aplikácie zistiť, aký typ víz a pobytu potrebujú pri vstupe do Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Užitočná aplikácia pre cudzincov: Pomáha im s informáciami o podmienkach pobytu v SR
Zdroj: Dnes24.sk

Aplikácia VISA CHECK s informáciami v anglickom jazyku je voľne dostupná na webovej stránke Migračného informačného centra IOM.

„Podmienky vstupu na Slovensku sa pre cudzincov odlišujú v závislosti od krajiny ich pôvodu, taktiež dĺžky a účelu ich pobytu,“ pripomenula vedúca Úradu IOM SR Zuzana Vatráľová. „S pomocou aplikácie získa záujemca v jednoduchých krokoch prehľad o tom, aký typ pobytu si potrebuje vybaviť, ak chce prísť na Slovensko za štúdiom, prácou či podnikaním a ako postupovať pri získaní víz alebo povolenia na pobyt. Užitočnou pomôckou sú aj linky na potrebné formuláre,“ ozrejmila.

Ako ďalej informovala, od spustenia tejto služby, v máji do konca augusta využili aplikáciu cudzinci z 90 krajín, ktorí podali takmer 580 žiadostí o informáciu.

Slovensko je cieľovou krajinou pre čoraz vyšší počet cudzincov. V júni 2017 podľa štatistík Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ) žilo na Slovensku takmer 98 000 cudzincov s povoleným pobytom. S rastúcim počtom cudzincov na Slovensku sa zvyšuje aj počet klientov Migračného informačného centra IOM (MIC).

Vo svojich pobočkách v Bratislave a v Košiciach poskytuje cudzincom na jednom mieste komplexné služby v oblasti právneho, sociálneho a pracovného poradenstva, ďalšieho vzdelávania a začlenenia na trh práce a podporuje život komunít cudzincov. Od roku 2006 do konca augusta 2017 centrum poskytlo komplexné integračné poradenstvo 16.466 migrantom z viac ako 100 krajín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM