Správy

V armáde bude pôsobiť viac vojakov: Pribudne aj ďalšia technika

V Ozbrojených silách (OS) SR má pôsobiť viac vojakov. Ku koncu budúceho roka ich má byť oproti súčasným stavom o 130 viac.

Ilustračný obrázok k článku V armáde bude pôsobiť viac vojakov: Pribudne aj ďalšia technika
Zdroj: TASR

V armáde tak bude 17 501 vojakov. Vyplýva to z návrhu na celkové početné stavy vojakov a zamestnancov a počty hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Vytvorenie tankového práporu

Dôvodom zvýšenia počtu vojakov je podľa ministerstva reorganizácia 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov vytvorením tankového práporu. A taktiež reorganizácia 22. mechanizovaného práporu Michalovce, kde sa vytvorí ženijná čata, a reorganizácia zásobovacej základne Martin vytvorením strážnych jednotiek pre muničné sklady.

V oblasti techniky bude mať armáda ku koncu budúceho roka k dispozícii aj viac techniky. Pribudnú napríklad samohybné kanónové húfnice. Ich počet sa zvýši zo 16 na 24 kusov. Narastie aj počet bojových vozidiel pechoty (BVP) zo 159 na 169 kusov. Okrem toho bude mať armáda k dispozícii napríklad 58 mínometov, 22 tankov, 60 obrnených transportérov, 12 bojových lietadiel či 14 viacúčelových vrtuľníkov.

Plnenie záväzkov

Návrh vytvára podľa rezortu obrany v stave bezpečnosti dostatočné podmienky a predpoklady na plnenie úloh súvisiacich so zabezpečením obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky aj na plnenie záväzkov vyplývajúcich z členstva v NATO a EÚ a z iných medzinárodných zmlúv. Taktiež umožňujú rozvinutie ozbrojených síl v čase vojny a vojnového stavu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM