Lucia Lauková Správy

V armádnych skladoch už ďalšia munícia nechýba: Funkcionárov neminú postihy

Podľa slov ministra obrany Petra Gajdoša po kontrole skladov nateraz armáde ďalšia munícia nechýba. Za odcudzenú muníciu budú vyvodené dôsledky.

Ilustračný obrázok k článku V armádnych skladoch už ďalšia munícia nechýba: Funkcionárov neminú postihy
Zdroj: TASR

Armáde nateraz nechýba žiadna ďalšia munícia. Po dnešnom rokovaní (2.5.) parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). Členov výboru informoval o inventarizácii armádnych muničných skladov, ktorú nariadil po tom, čo z vojenského skladu v Trenčíne – Kubrej zmizla munícia.

„Nič iného nám zatiaľ nechýba, ale aj napriek tomu náčelník Generálneho štábu nariadil ako jedno z opatrení vykonať fyzickú inventúru všetkých druhov munície. To znamená rakiet, protilietadlových a ostatných,“ povedal Gajdoš. Táto kontrola by mala trvať pol roka.

Výmeny na riadiacich postoch

Ľubomír Galko zo SaS po skončení zasadnutia výboru dodal, že v armáde pre odcudzenie munície budú na niektorých riadiacich postoch výmeny. „Ak minister obrany dodrží to, čo povedal, tak bude niekoľko desiatok funkcionárov postihnutých. Už niektorí momentálne sú zbavení funkcie,“ dodal Galko.

Chýbajúca munícia

Ministerstvo obrany koncom marca informovalo, že kontrola v Muničnom sklade ozbrojených síl v Trenčíne – Kubrej zistila, že v ňom chýba časť materiálu. Prípadom chýbajúceho materiálu sa zaoberalo mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Poslanci po ňom informovali, že munícia zo skladu bola odcudzená. Výsledky inventarizácie už majú k dispozícii vyšetrovateľ, Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania sa a obchodovania so zbraňami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM