Webnoviny - Svet

V B. Bystrici bude Noc (ochutnávok európskej) literatúry

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, APBANSKÁ BYSTRICA 10. mája (WEBNOVINY) – Ukážky z diel súčasných európskych autorov v jedenástich historických budovách v centre Banskej Bystrice v podaní osobností banskobystrickéko kultúrneho a spoločenského života ponúkne v stredu piaty ročník európskeho podujatia Noc literatúry, do ktorého sa Banská Bystrica zapája po prvý raz. Stane sa tak jedným z 18 miest 11 európskych krajín, kde sa Noc literatúry tento rok uskutoční.

Maratón čítaní bude prebiehať naraz na všetkých jedenástich stanovištiach od 17:30 do 23:00 a účinkujúci budú počas celého večera opakovane čítať tú istú pasáž z vybratých kníh v polhodinových intervaloch. Štvrťhodina čítania sa bude striedať so štvrťhodinovou prestávkou, ktorú návštevníci budú môcť využiť na presun na iné stanovište. Vstup na podujatie je bezplatný a návštevníci, ktorí absolvujú čítanie na všetkých 11 stanovištiach, sa dostanú do žrebovania o rôzne ceny.

Ako na dnešnej tlačovej besede organizátorov uviedla riaditeľka Českého centra v Bratislave Jana Burianová, Noc literatúry je propagáciou mesta, súčasnej prekladovej literatúry a zároveň stretnutím so zaujímavými osobnosťami. Vlani sa táto „ochutnávka európskej literatúry“ uskutočnila na Slovensku prvýkrát, a to v Bratislave. „Som veľmi pyšná, že tento rok sú z 18 miest Európy tri na Slovensku, a to Bratislava, Banská Bystrica a Žilina,“ povedala Burianová.

Banskobystrické čítania budú prebiehať napríklad v Radnici, Benického dome, Bethlenovom dome, Matejovom dome, Národnom dome, Pretóriu či v Biskupskom paláci. Organizátori sa usilovali vybrať atraktívne a v niektorých prípadoch pre návštevníkov bežne nedostupné priestory.

Medzi čítajúcimi bude primátor Peter Gogola, hudobný skladateľ Pavol Janíček, herec Ivan Palúch, biskup Rudolf Baláž či džezový muzikant Jozef Karvaš. Čítať budú úryvky zo slovenských prekladov diel európskych spisovateľov, ktoré, okrem dvoch starších výnimiek, vyšli v posledných piatich rokoch.

Posolstvom Noci literatúry je pomáhať odstraňovať komunikačné bariéry prostredníctvom literatúry ako nástroja vzájomného porozumenia a kultúrnej výmeny. Organizuje ho České centrum a sieť kultúrnych inšitútov Eunic, v Banskej Bystrici v spolupráci s mestom Banská Bystrica a centrom nezávislej kultúry Záhrada.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM