Adriana Banásová Regióny

V blízkosti Bratislavy objavili archeológovia pozostatky paláca. Aké tajomstvá výskum odhalil?

Národná kultúrna pamiatka Hradisko Neštich nad Svätým Jurom prešla archeologickým výskumom, ktorý odkryl trojpriestorovú, pôvodne zrubovú stavbu. Obdobie, z ktorého stavba pochádza sa datuje ďaleko do minulosti.

Ilustračný obrázok k článku V blízkosti Bratislavy objavili archeológovia pozostatky paláca. Aké tajomstvá výskum odhalil?
Zdroj: Dnes24.sk

Výsledky výskumu prezentovali zástupcovia Malokarpatského múzea v Pezinku, ktorého zriaďovateľom je bratislavská župa, na piatkovej záverečnej archeologickej komisii v Svätom Jure.

Väčšie opevnenie než na Bratislavskom hrade

Hoci je dnes z niekdajšieho hradiska vidno len zvyšky, peší výlet na toto miesto určite poteší aktívnych turistov či milovníkov histórie, nakoľko ide o jedno z najlepšie zachovaných veľkomoravských opevnení vôbec.

Hradisko Neštich patrí medzi naše národné kultúrne pamiatky. Nachádza sa v lesnom poraste nad intravilánom mesta Svätý Jur, na výbežku Malých Karpát.

Nálezisko predstavuje jedno z najmohutnejších slovanských hradísk na našom území. Jeho rozloha až 8,5 ha bola väčšia ako súdobé veľkomoravské opevnenie na Bratislavskom hra­de.

Prečítajte si tiež: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

Archeologický tím Malokarpatského múzea v Pezinku viedol Július Vavák a Lenka Choma-Soročinová. Pod ich inštruktážou sa podarilo odkryť počas revízneho výskumu na hradisku pôvodne drevený, trojpriestorový palác na kamennej podmurovke s dĺžkou 22,5 m.

Kachle, brnenia či šípy

Stredoveký palác bol vybudovaný na pôvodne slovanskom hradisku a je spojený s majiteľmi svätojurského panstva – Hunt – Poznanovcami. Jeho prvý majiteľ Sebeslav získal svätojurské panstvo v roku 1209 od uhorského kráľa Ondreja II. Okolo polovice 13. storočia sa však sídlom rodu stal Hrad Biely kameň, vybudovaný na opačnej strane údolia.

Popri zlomkoch nádob získali archeológovia počas odkrývania artefakty ako hrot šípu, fragment krúžkového brnenia či zlomky kachlí. Okrem palácovej stavby boli v roku 2015 objavené aj zaujímavé pamiatky z pred veľkomoravského (8. stor.) a veľkomoravského obdobia (9. – zač. 10. stor.), ako zbrane a výstroj elity, keramika, pracovné nástroje, ženské šperky a ozdoby, ale aj nálezy z 13.-14. storočia či nálezy, ktoré potvrdili prítomnosť ľudí na tomto území už v dobre bronzovej, pamiatky z doby železnej, predmety z doby rímskej a z doby sťahovania národov.

Prečítajte si tiež: Do opravy ciest by sa mohla investovať miliarda eur. Blýska sa našim cestným komunikáciám na lepšie časy?

Výskumné práce na hradisku vo Svätom Jure vykonáva od roku 2006 Malokarpatské múzeum aj vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja. Výskum na hradisku bude po zimnej prestávke pokračovať aj v roku 2016.

Archeologické nálezy
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM