Aktualizované Zo Slovenska

V Bratislave bol potvrdený prvý výskyt vtáčej chrípky na Slovensku

V Dúbravke bolo potvrdené prvé ohnisko vtáčej chrípky na Slovensku. Regionálna veterinárna a potravinová správa nariadila bezpečnostné opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave bol potvrdený prvý výskyt vtáčej chrípky na Slovensku
4
Galéria
Zdroj: TASR

Prvý výskyt vtáčej chrípky pochádza zo súkromného chovu v bratislavskej Dúbravke. Bratislava24.sk o tom informoval Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Podľa rezortu ide o vysokopatogénnu aviárnu influenzu (HPAI) subtypu H5. Zistená bola v domácom drobnochove hydiny. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a v prípade podozrenia okamžite kontaktovali najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu. Prenos tejto vtáčej chrípky na človeka doteraz nebol potvrdený.

Hromadný úhyn nosníc

V utorok (27. 12.) bol na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Bratislava-mesto nahlásený hromadný úhyn nosníc v domácom drobnochove, určených pre vlastnú spotrebu, v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

Inšpektor vykonal obhliadku chovu, pri ktorej bolo zistené, že v priebehu troch dní počas vianočných sviatkov došlo k úhynu celého chovaného kŕdľa. Celkovo išlo o 65 kusov kury domácej vo veku od mládok po 4-ročné nosnice. Vajcia a mäso z tohto chovu boli podľa informácií chovateľa určené len pre vlastnú potrebu a nie sú v obchodnej sieti.

Podozrenie sa potvrdilo

Na mieste inšpektor vykonal epizootologické šetrenie pri podozrení na výskyt vírusového ochorenia a odobral vzorky na laboratórne vyšetrenie za účelom vylúčenia alebo potvrdenia aviárnej influenzy.

„Dňa 28. 12. bol oznámený pozitívny výsledok na vírus aviárnej influenzy vo všetkých vyšetrovaných vzorkách a bol zaslaný protokol o výsledku laboratórneho vyšetrenia,“ potvrdil ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Dnes ráno bol diagnostikovaný jej vysokopatogénny subtyp H5. Zástupcovia veterinárnej a potravinovej správy prijali okamžite opatrenia pri zdolávaní nákazy a udalosť nahlásili do Systému pre hlásenie chorôb zvierat EÚ (ADNS).

„MPRV vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou,“ vyhlásila v tejto súvislosti šéfka rezortu Gabriela Matečná (nominantka SNS). V prípade akýchkoľvek podozrení majú chovatelia bezodkladne informovať štátnu alebo regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.

Ilustračný obrázok

Nevyhnutné opatrenia

V súvislosti s potvrdeným výskytom vtáčej chrípky v bratislavskej Dúbravke nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Bratislave samosprávam v štvrtom bratislavskom okrese vykonať sériu bezpečnostných a preventívnych opatrení. Samosprávy o nich písomne informoval riaditeľ RVPS Bratislava-mesto Miloš Mašlej.

V ochrannom pásme troch kilometrov od ohniska nákazy, na celom katastrálnom území Dúbravky, Lamača a Devína a častiach katastrálneho územia Devínskej Novej Vsi a Záhorskej Bystrice, nariadila RVPS vykonať do 3. januára súpis hydiny, holubov a vtákov chovaných v zajatí. Nariadila tiež vykonať preventívne opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti takýchto chovov.

Patrí k nim zamedzenie kontaktu v zajatí chovaných zvierat s voľne žijúcim vtáctvom, ale aj zákaz napájať zvieratá zo zásobníkov povrchových vôd, ktoré mohli kontaminovať voľne žijúce nakazené vtáky. Nariaďuje sa tiež používanie osobných ochranných pomôcok pri manipulácii s vtáctvom a nahlásiť akékoľvek podozrenie na chorobu.

Až do odvolania je zakázaný presun hydiny a iného vtáctva z chovov, manipulácie s podstielkou a hnojom bez povolenia, zakázané je tiež zhromažďovať hydinu alebo iných vtákov.

Opatrenia sa chystá vykonať aj mestská časť Bratislava-Petržalka, ktorá spadá do pásma dohľadu, čo je vzdialenosť do 10 km od ohniska nákazy. Samospráva vyzvala chovateľov vtáctva, aby kontaktovali miestny úrad.

Vtáčia chrípka v Maďarsku
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM