Webnoviny - Svet

V Bratislave sa dnes začína Transeuropa festival

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto criticalmass.skBRA­TISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Transeuropa festival, ktorého cieľom je otvárať diskusie o dôležitých témach v Európe ako aj vytvárať priestor pre zaujímavé a hodnotné umelecké projekty, dnes mieri do Bratislavy. Agentúru SITA o tom informovala Monika Martišková. Cieľom Transeuropa Festivalu v Bratislave je najmä reflektovať aktuálne spoločenské témy hlavného mesta a Slovenska. Festival otvorí dnes Divadlo bez domova svojou hrou Kuca Paca. Divadlo pracuje so sociálne odkázanými a bezdomovcami a poskytuje im tak priestor pre sebarealizáciu a uplatnenie. V sobotu 7. mája v umeleckom priestore Bateliér otvoria výstavu mladej umelkyne Ivany Satekovej. V nedeľu 8. mája sa uskutoční cyklotúra, ktorej zámerom je poukázať na zlé podmienky cyklodopravy v Bratislave. Od pondelka 9. mája do štvrtka 12. mája sa bude diskutovať v A4 Nultom priestore.

Záujemcovia môžu diskutovať o cyklodoprave už v nedeľu 8. mája o 18:00 v Sade Janka Kráľa. Po cyklojazde Bratislavou bude podujatie pokračovať premietaním filmu s cyklotematikou v Kultúrnom centre Dunaj na Námestí SNP. V stredu 11. mája sa uskutoční verejná diskusia o cyklodoprave v Bratislave so zástupcami magistrátu a mestského zastupiteľstva mesta Michalom Feikom a Jánom Budajom. Od 17:00 v priestore A4 Nultý priestor na Námestí SNP je pripravená diskusia pre všetkých, ktorým nie je cyklodoprava v Bratislave ľahostajná.

Bratislavskí cyklisti sa zhodujú, že za posledných niekoľko rokov v Bratislave viac cyklociest ubudlo ako pribudlo. “Napriek tomu, že mnoho nových developerských projektov na začiatku sľubovalo aj vytvorenie cyklotrás v ich okolí, v konečnej fáze realizácie sa na ne väčšinou zabudlo,“ opisuje situáciu v Bratislave Tomáš Peciar zo združenia Cyklokoalícia, ktoré sa touto problematikou zaoberá. Ďalším problémom je, že mnoho cyklochodníkov, ktoré mohli cyklisti využívať, mizne v dôsledku výstavby. Napríklad v Petržalke zmizol cyklochodník od Dulovho námestia k autobusovej stanici, či napríklad cyklocesta na Ivanskej ceste počas výstavby Avionu.

„Nevznikajú dokonca ani cyklocesty, ktoré sú v územnom pláne,” hovorí Tomáš Peciar. Podľa jeho slov bola takto v územnom pláne naplánovaná cyklocesta na Karadžičovej, ale počas jej rekonštrukcie v minulom roku sa na pás pre cyklistov zabudlo. Podľa štatistík používa v Bratislave bicykel ako dopravný prostriedok len dve percentá jej obyvateľov, kým v susednej Viedni je to až 30 percent.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM