Nina Táborská Rôzne

V bratislavskej ZOO skonal na infarkt jeden z najstarších šimpanzov v Európe

Šimpanz Kongo bol najstarším šimpanzom v rámci bývalého Československa a možno aj v rámci Európy. Narodil sa vo voľnej prírode odhadom v roku 1965.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskej ZOO skonal na infarkt jeden z najstarších šimpanzov v Európe
Zdroj: TASR

Vo štvrtok skonal v bratislavskej ZOO šimpanzí samec Kongo, ktorý bol jedným z najstarších žijúcich šimpanzov učenlivých v Európe. Informovala o tom riaditeľka ZOO Miloslava Šavelová.

Chovatelia našli Konga vo štvrtok ráno nehybne ležiaceho a apatického. Privolali veterinára, ktorý zviera uspal, aby bolo možné vykonať potrebné vyšetrenia. „Röntgen, ultrazvukové a ďalšie vyšetrenie poukázali na nepriechodnosť čriev, výrazné zväčšenie srdca a prejavy srdcovej slabosti,“ priblížila Šavelová.

Rozsiahly srdcový infarkt

Veterinár odobral Kongovi vzorky krvi a poslal ich na rozbor. „V priebehu vyšetrenia však Kongo v narkóze náhle skonal,“ uviedla riaditeľka ZOO s tým, že šimpanz mal už dlhšiu dobu nalomené zdravie a trpel chronickým ochorením obličiek a degeneratívnym ochorením pohybového systému, na ktoré užíval lieky.

„Napriek týmto ochoreniam bol vitálny a čulý a vo veku 45 rokov bol schopný splodiť potomka,“ konštatovala ďalej riaditeľka. Ešte v podvečerných hodinách vykonal privolaný humánny patológ pitvu uhynutého šimpanza. Tá preukázala ako príčinu úmrtia rozsiahly srdcový infarkt.

ZOO informovala, že Kongo bol najstarším šimpanzom v rámci bývalého Československa a možno aj v rámci Európy. Narodil sa vo voľnej prírode odhadom v roku 1965. Približne ako trojročný bol odchytený a predaný do ľadovej revue vo Švajčiarsku. V deviatich rokoch bol však ťažko zvládnuteľný, preto ho v roku 1974 umiestnili v ZOO Liberec. Bratislavská ZOO sa stala domovom Konga v roku 2010, keď bol otvorený nový pavilón primátov.

Dominantný samec

Okrem Konga sa pavilón stal domovov aj pre jeho vnúčatá Jimmyho a Majoránku. Spolu so samicami narodenými v bratislavskej ZOO vytvorili skupinu, v ktorej bol Kongo dominantným samcom. V roku 2010 sa úspešne spáril so samicou Uschi, tej sa 10. marca 2011 narodila samička Shani-Kimani.

Šavelová tiež priblížila, že Kongo bol ľavákom, čo je u šimpanzov ojedinelé. „Bol veľmi komunikatívny, múdry, rozvážny, vyrovnaný a trpezlivý. Svoju skupinu a teritórium si statočne obhajoval. Konflikty v skupine riešil razantne, skôr rituálne, bez častého použitia hrubej sily. Svoj rituál dominantnosti vždy začínal tlieskaním, dupkaním a prskaním,“ doplnila šéfka ZOO v Bratislave.

Čítajte tiež: Unikátne archívne zábery: Ako sa začala písať história ZOO

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM