Kristína Kožiaková Ostatné športy

V Brezne vyvrcholila liga mladých florbalistov: Zapojili sa takmer všetky školy z okresu!

Žiacka florbalová liga má pilotný ročník úspešne za sebou. Prvotný cieľ však bol úplne iný. Ako sa vôbec zrodila a kto za ňou stojí, sa dozviete v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne vyvrcholila liga mladých florbalistov: Zapojili sa takmer všetky školy z okresu!
Zdroj: Peter Václavík

Mladí z okresu ukázali, že to s florbalkami vedia. Viac podrobností o Žiackej florbalovej lige a jej napredovaní sme sa pýtali prezidenta FBK Brezno, ktorý je organizátorom ligy, Daniela Struhára.

Myšlienka bola iná

„Chcelo to veľa síl a obetovania voľného času, no konečný výsledok naozaj stál za to,“ prezradil nám Struhár. Prvotná myšlienky však bola iná. „Chceli sme zistiť, ako sú na tom žiaci a spraviť si okrem iného aj nábor do nášho klubu. No časom sa zmenil na krásnu akciu. Nečakali sme taký záujem a na nábor sme sa prestali sústrediť,“ upresnil.

V prvotnej fáze sme spolu so Slavomírom Pôbišom, spoluzakladateľom ligy aj myšlienky, navštívili školy na Horehorní, kde bol záujem naozaj veľký. Okrem ZŠ Polomka sa do projektu nahlásili, od Telgártu po Beňuš, všetky základné školy.

„Horehronskú základnú časť sme organizovali na ZŠ Závadka, kde nám vyšiel v ústrety starosta Ján Tešlár a ochotne prijal projekt,“ konkretizuje Struhár.

Ozajstné florbalové podmienky

Podľa jeho slov, to na „Doluhrone“, t.j. od Brezna po Nemeckú, bolo o niečo horšie. „Do súťaže sa nám prihlásili takmer všetky školy okrem troch. Túto časť ligy sme hrali najprv v ZŠ Nemecká, no keďže sa začala prerábať telocvičňa, presunuli sme kolá na Strednú odbornú školu techniky a služieb.“

Podľa základnej časti sa neskôr hralo finálové kolo v Aréne Brezno, a ako vraví ďalej, tu mali možnosť žiaci okúsiť ozajstné florbalové podmienky. Mantinely, originálne rozmery ihriska, či certifikované brány dodali tomuto kolu naozaj florbalovú vážnosť. Finálové kolo sa hralo vyraďovacím a postupovým spôsobom, kde sa umiestnili všetky zúčastnené školy.

„Najlepšie sa darilo družstvám ZŠ Mazorník, ZŠ Pionierska 2, ZŠ Predajná a ZŠ Závadka nad Hronom, ktoré skončili presne podľa uvedeného poradia,“ prezradil výsledky.

„Zo strany základných škôl bolo hlavnou úlohou zabezpečiť žiakov a vyučujúcich, zo strany nášho klubu bolo úlohou zabezpečiť hokejky, florbalové brankárske sety a rozhodcov. Treba povedať, že gro nákladov sa nám aj vďaka poslancom VÚC podarilo dostať práve z tejto organizácie,“ upresňuje prezident ligy.

„Verím, že v budúcom ročníku vychytáme muchy z tohto ročníka a prežijeme mnoho ďalších krásnych florbalových momentov,“ dodal na záver.

Môže vás zaujímať:

Breznianski florbalisti v 1.lige: Určite tam nejdeme robiť fackovacieho panáka :)

Brezno bude mať ďalšiu ligu: Florbalisti si zmerajú sily pomerne netradične…

Záverečný turnaj žiackej florbalovel ligy v Aréne
21
Galéria
Zdroj: Peter Václavík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM