Webnoviny - Svet

V Číne potvrdili 11 rokov pre známeho disidenta

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

PEKING 11. februára (WEBNOVINY) – Pekinský súd vo štvrtok odmietol odvolanie známeho disidenta Lioa Siao-poa a potvrdil 11 ročný trest za mrežami, na ktorý bol odsúdený na Vianoce za podvratnú činnosť. „Rozsudok je potvrdený,“ uviedol jeho právnik. Spojené štáty aj Európska únia vyzvali Čínu na okamžité prepustenie disidenta, ktorý je spoluautorom zakázanej petície. Prenasledovanie jednotlivcov za mierové vyjadrovanie svojich politických názorov je nezlučiteľné s medzinárodne uznanými normami v oblasti ľudských práv, zdôraznil americký veľvyslanec v Číne Jon Huntsman. Peking podobné výzvy zo strany zahraničia v minulosti opakovane odmietol s tým, že neznesie žiadne miešanie sa do svojich záležitostí.

Polícia zatkla Lioa Siao-poa 8. decembra 2008 – presne jeden deň pred zverejnením dokumentu, ktorého bol spoluautorom a ktorý vyzýval na rešpektovanie občianskych práv v Číne a ukončenie vlády komunistickej strany. Text takzvanej Charty 08 medzitým podpísali tisíce ľudí. Dokument okrem iného vyzýva na zavedenie garancií dodržiavania ľudských práv priamo do ústavy, vyhlásenie slobodných volieb a zabezpečenie náboženskej slobody a slobody vyjadrovania. Čínske úrady pravidelne blokujú internetové stránky, ktoré túto chartu podporujú.

Päťdesiatštyriročný Liou Siao-po je bývalým univerzitným profesorom a s väzením už má svoje skúsenosti. Za mrežami v minulosti strávil 20 mesiacov po tom, ako sa v roku 1989 zúčastnil na krvavých študentských demonštráciách na Námestí nebeského pokoja. Všeobecne ho považujú za hlavného autora Charty 08, čoho dôkazom má byť aj fakt, že je zatiaľ jediným jej signatárom, ktorého zatkli.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM