Webnoviny - Svet

V diskusii k PKO eviduje samospráva 118 príspevkov

WEBNOVINY.SK

Park kultúry a oddychu v Bratislave. Ilustračné foto.Foto: Ilustračné foto SITA/Ľudovít VaniherBRATISLAVA 10. mája (WEBNOVINY) – Za prvý týždeň od spustenia verejnej diskusie k budúcnosti nábrežia Dunaja a Parku kultúry a oddychu (PKO) eviduje bratislavská samospráva 118 tematických príspevkoch od 80 účastníkov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

V tematickej ankete, ktorá prebieha súčasne na oficiálnej internetovej stránke mesta (www.pko.bratislava.sk), vyjadrilo svoj názor 659 ľudí. Doposiaľ je najintenzívnejšie využívané diskusné fórum na tematickej webovej stránke Bratislavy, ako i diskusie pod uverejnenými článkami na internetových portáloch spravodajských mé­dií.

Na prezentáciu názorov a pripomienok odbornej i laickej verejnosti je v menšej miere využívaná sociálna sieť Facebook či internetové blogy. Doterajší diskutujúci sa venujú najmä samotnému objektu PKO, či už z pohľadu jeho hodnoty a významu pre mesto, alebo jeho nevyhovujúceho stavu. Kritike je podrobený postup bývalého, a v menšej miere súčasného vedenia mesta, ako aj developera, vlastníka pozemkov pod objektom PKO.

Niektorí diskutujúci (23) zdôrazňujú otázku obmedzených finančných možností mesta, ako aj právne súvislosti a riziká z ďalšieho postupu bratislavskej samosprávy. V niektorých tematických príspevkoch (5) účastníci diskusie poukazujú na dôležitosť existencie územných plánov zón, ako aj možnosť dočasnej stavebnej uzávery na priestor dunajského nábrežia.

Vyvážené názory

Čo sa týka preferovaných riešení budúceho usporiadania nábrežia, je možné konštatovať, že účastníci prvej moderovanej diskusie, až na malé výnimky, zhodne podporili zachovanie pôvodného PKO s vyzdvihnutím jeho kultúrnej, urbanistickej a pamiatkovej hodnoty. V internetových diskusných fórach sú názory vyvážené, resp. prevažuje názor poukazujúci na nevyhovujúci stav PKO a neschopnosť objektu napĺňať dnes a do budúcnosti nároky na priestor oddychu a kultúrneho vyžitia. V tomto smere sa väčšia časť účastníkov prebiehajúcej diskusie vyslovila, či už priamo alebo nepriamo, za úplné alebo čiastočné nahradenie pôvodného objektu PKO novou výstavbou, ktorá bude slúžiť na organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí.

Bratislavská samospráva v snahe zintenzívniť účasť občanov vo verejnej diskusii spustí od 16. mája informačnú kampaň, ktorá bude na jednej strane prizývať Bratislavčanov na účasť v diskusii, ale takisto predstaví štyri možné alternatívy budúceho usporiadania nábrežia.

Závery verejnej diskusie budú spolu s ostatnými odbornými materiálmi, záznamom z odborného workshopu, právnou analýzou a výsledkami kvantitatívneho prieskumu verejnej mienky predložené na rokovanie mestského zastupiteľstva. Definitívne rozhodnutie o podobe nábrežia Dunaja a PKO je totiž v rukách bratislavských poslancov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM