Lucia Lauková Svet Správy

V Egypte platí výnimočný stav: Vycestovanie do určitých oblastí treba zvážiť

Slováci by mali zvážiť vycestovanie do určitých oblastí Egypta, upozorňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Na severnom Sinaji platí okrem výnimočného stavu aj zákaz nočného vychádzania.

Ilustračný obrázok k článku V Egypte platí výnimočný stav: Vycestovanie do určitých oblastí treba zvážiť
Zdroj: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR informuje Slovákov, že v reakcii na teroristické útoky proti koptským kostolom v mestách Tantá a Alexandria 9. apríla, vyhlásil prezident Egyptskej arabskej republiky (EAR) v krajine výnimočný stav na dobu troch mesiacov. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Výnimočný stav

„Počas platnosti výnimočného stavu získajú úrady široké právomoci predovšetkým v trestnoprávnej oblasti a v zákonom určených prípadoch budú môcť obmedzovať platnosť niektorých občianskych práv, garantovaných Ústavou EAR,“ uviedol rezort, pričom nepredpokladá, že by to negatívne ovplyvnilo fungovanie turistických stredísk v krajine alebo slobodu pohybu zahraničných turistov.

Zákaz nočného vychádzania

Rezort diplomacie zároveň varuje Slovákov, že na severnom Sinaji platí okrem výnimočného stavu aj zákaz nočného vychádzania. „Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo dlhodobo za rizikové a opakovane varuje slovenských občanov, aby do uvedených oblastí necestovali. Obmedzený je pohyb zahraničných turistov v púštnych oblastiach na západe a juhu krajiny (Líbyjská púšť, Západná púšť, Biela púšť),“ zdôrazňuje.

Turistické centrá

Egyptské úrady podľa ministerstva vynakladajú maximálne úsilie, aby eliminovali teroristické hrozby, polícia a armáda permanentne hliadkujú v turistických centrách. Bezpečnostná situácia v prímorských strediskách na pobreží Červeného mora i v turistických centrách v povodí Nílu južne od Luxoru je stabilizovaná a pohyb osôb nie je úradmi obmedzený. Napriek tomu ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť organizovaných výletov aj individuálnej turistiky po južnej časti Sinajského polostrova, do delty Nílu, do Káhiry, Alexandrie a Fajjúmu.

Odporúčania ministerstva

Slováci by mali byť mimoriadne obozretní pri vreckároch a drobných zlodejoch. Mimo turistických stredísk by mali používať nevýstredné oblečenie.

Ministerstvo odporúča Slovákom, aby boli počas svojho pobytu v Egypte opatrní, vyhýbali sa demonštráciám a väčším zhromaždeniam osôb zvlášť počas sviatkov a pamätných dní (3. júl). Taktiež zdôrazňuje, aby Slováci v prípade vycestovania do Egypta využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM