Hokej

V hokejovom klube v Brucku môžu trénovať aj slovenské deti

V novom rakúskom hokejovom klube Icehawks (Ľadoví jastrabi) Bruck an der Leitha, ktorý je súčasťou Športového areálu Leithana, môžu trénovať slovenské i rakúske deti, potvrdil tréner Ivan Beňo.

Ilustračný obrázok k článku V hokejovom klube v Brucku môžu trénovať aj slovenské deti
Foto: Rastislav Búgel

„Od novembra 2015 sme do hokejového klubu prijali viac ako 20 detí," konštatoval Beňo s tým, že bežne sa sem hlásia deti od päť do 14 rokov, ale majú tu aj štvorročného škôlkara.

Hokejový klub, v ktorom majú deti tréningy trikrát do týždňa, spolupracuje na špeciálnych výučbových programoch priamo so školami a materskými školami. Ambíciou zatiaľ dvoch trénerov je vychovávať profesionálnych hráčov, ktorí budú v budúcnosti bojovať v mestských farbách aj v najvyšších ligových súťažiach a hrať za reprezentáciu či v NHL.

„Tu veľa závisí od talentu a od ochoty hráčov obetovať hokeju všetko," uviedol Beňo.

Medzi zakladateľmi Icehawks sú traja bývalí profesionálni hráči, prezidentom hokejového klubu je bývalý slovenský reprezentant Ľubomír Pištek, ktorý bol draftovaný aj klubom z NHL Philadelphia Flyers.

Športový areál Leithana

Športový areál Leithana v Brucku an der Leitha, ktorý dali postaviť majitelia a investori zo Slovenska, zatiaľ poskytuje verejnosti priestory zimného štadiónu vrátane reštaurácie. Fitnes centrum, wellness a hotel budú dobudované v lete 2016.

Celý projekt bude mať po dokončení úžitkovú plochu približne 5800 štvorcových metrov štvorcových a celkové náklady dosiahnu 5,7 milióna eur. Slovenskí investori priniesli do lokality v Dolnom Rakúsku 21 nových pracovných miest, zatiaľ ich všetky obsadili Slováci žijúci v okolí.

Športové centrum je na mestskom pozemku, ktorý bol pôvodne na predaj za tri milióny eur, majitelia si ho napokon prenajali na sto rokov.

Mesto bude môcť halu používať na spoločenské podujatia s kapacitou do 1200 návštevníkov, aj keď za projekt, ktorý budujú z 80 percent slovenské firmy, mesto nenesie žiadne finančné riziko. Centrum Leithana funguje od vlaňajšieho októbra, oficiálne ho otvorili v januári 2016.

Prečítajte si aj: Vo vedení rakúskej čokoládovne v Kittsee sú aj Slováci

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM