Aktualizované Zo Slovenska

V horúčavách nás rozpália aj Jánske ohne. Kde môžete prežiť magický rituál?

Svätojánska noc sa spája s letným slnovratom. Keďže ide o pohanský zvyk, nechýbajú rituály a povery. Zaužívané je pálenie vatry nad dedinou. V ktorých mestách ich môžete zažiť?

Ilustračný obrázok k článku V horúčavách nás rozpália aj Jánske ohne. Kde môžete prežiť magický rituál?
Zdroj: TASR

Kde inde ako v Jánskej doline v Nízkych Tatrách sú už prípravy na rituál hotové. Koncom týždňa (24. a 25. júna) tu môžete zažiť pravé Svätojánske noci. Po prvý raz využijú organizátori na podujatie zrekonštruovanú 300-ročnú kúriu Eugena Szentiványiho.

„Dvojdňové podujatie otvoria pandúri a zemepán odetí v dobovom oblečení, ktorí na konskom záprahu prejdú ako živá pozvánka celou obcou aj dolinou. Pripravený je lampášový sprievod aj zapálenie svätojánskeho ohňa. Sobota bude patriť športu aj rodinnému putovaniu rozprávkovým lesom,“ povedal starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo.

Oslava slnovratu

Hoci je oheň horúci, v chladnejšom podnebí až tak nepáli. Oslava letného slnovratu vo Vysokých Tatrách v piatok 24. júna pod Lomnickým štítom prinesie bohatý program. Návštevníci si môžu piatkovú noc užiť nočný vývoz lanovkami, večeru v nadmorskej výške 1751 m. n. m, prehliadku Galérie Encián, pozorovanie nočnej oblohy z vyhliadkovej veže či návštevu Observátoria na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách.

„Jánske slávnosti majú pôvodne pohanský základ. Počas letného slnovratu sa kedysi na vyvýšených kopcoch pálili ohne, aby ľudí ochránili pred zlými silami, aby si uctili slnko a privolali dážď na pomoc úrode. Rituály, zvyky a povery boli súčasťou letného slnovratu a oslavou štyroch živlov – ohňa, vody, zeme a vzduchu. Ohňu na kopcoch nad dedinou sa pripisovala magicko-očistná funkcia,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabianová.

Podľa jej slov sa v minulosti slnovrat chápal ako začiatok novej etapy vhodnej na regeneráciu síl prírody a človeka. "V predkresťan­ských časoch sa verilo, že bylinky nájdené na Jána majú ozdravné účinky a nazbierané pred východom slnka prezradia, čo vedia liečiť,“ dodala.

Od Tatier k Dunaju

Jánska noc otvára zem na miestach, kde ležia poklady. Má kúzelnú moc a v spojení s Jánskymi ohňami i neopakovateľné čaro. Vyberte sa po stopách magickej noci:

Západ

V Bojničkách pri Hlohovci je nebude chýbať dobrá zábava, ale aj nejaké to tajomno. Desiaty ročník Svätojánskeho nočného pochodu sa uskutoční v piatok 24. júna 2016, pričom odchod je naplánovaný o ôsmej hodine večer z Námestia sv. Alžbety.

Nový Život – Eliášovce, bufet a táborisko U Matisa. Svätojánsky večer s muzičkou začína už dnes o 18.00 hodine.

Tanečné a spevácke vystúpenia, zapaľovanie jánskych ohňov, ochutnávku regionálnych špecialít, ohňovú šou, ale i oficiálne uvedenie dvojice turistických publikácií o hornej Nitre ponúka program Bojnického letného slnovratu, ktorý sa bude konať v sobotu 18. júna od 11.00 h do 22.00 h na Hurbanovom námestí v Bojniciach

Stred

V obci Hrochoť (okres Banská bystrica) budú páliť Jánsku vatru v sobotu. Program začína o 14.00 hodine. Organizátori pripravili aj občerstvenie v podobe gulášu a opekaných klobások.

Čítajte aj: Jánska vatra zahorí aj neďaleko Bystrice. Zažijeme poriadnu dávku folklóru i ukážky hasičov

Program slávnosti Na svätého Jána si užijete neďaleko pri Zvolene, v obci Podzámčok. Začína v sobotu 25. júna o 15:00 h scénickým blokom v prírodnom amfiteátri pod hradom. Ten je pripravený pri príležitosti 80. narodením zakladateľky folklórnych slávností v Podzámčoku Anne Babiakovej.

Východ

V Lačnove pri Prešove budú v piatok 24.6. páliť Jánsku vatru. Podujatie je spojené aj so sprievodným programom. Organizátori pripravili aj občerstvenie v podobe guľášu a klobások.

Na Jánske ohne môžete zamieriť do krásneho prostredia vtáčieho raja – malebnej dedinky Senné. V sobotu o 15:30 v rámci akcie v Kaštieli Senné môžete byť účastníkmi výnimočného divadelného predstavenia Milky Zimkovej.

Čítajte aj: Jánske ohne rozžiaria oblohu nad vtáčím rajom. Do Senného zavíta i známa herečka

Jánske ohne nad Šíravou – taký názov má program zvykov predkresťanského sveta Slovanov, ktoré sa uskutoční na Vinianskom jazere. Podujatie štartuje v sobotu 25. júna o 11. hodine.

Areál Spišského salaša. V sobotu o 21.30 h začínajú Jánske ohne, atmosféru noci okolo ohňa na Spišskom salaši otvorí tanec a spev pastierov z Krivian.

Neďaleko Liptovského Mikuláša sa aj tento roku uskutočnia Svätojánske noci, ktoré budú plné zábavy, tanca a spevu. Hlavným cieľom je však úspešne otvoriť letnú turistickú sezónu.

Čítajte aj: Akcia v našom okrese pre tých čo sa neboja tmy: Svätojánsky nočný pochod už čoskoro!

Svatojanska noc
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM