Regióny

V Hrabušiciach chystajú novinku: Turistom chcú sprístupniť kostol s pozoruhodným oltárom

V Kostole sv. Vavrinca - diakona v obci Hrabušice v okrese Spišská plánujú turistom priblížiť oltár, ktorý pochádza z dielne Majstra Pavla z Levoče.

Ilustračný obrázok k článku V Hrabušiciach chystajú novinku: Turistom chcú sprístupniť kostol s pozoruhodným oltárom
Zdroj: TASR

Samosprávy, v ktorých sú diela tohto známeho umelca, by chceli v tomto roku organizovať rôzne podujatia, nakoľko sa tento rok nesie v duchu osláv 500. výročia od dokončenia hlavného oltára Majstra Pavla z Levoče v chráme sv. Jakuba v Levoči.

Memorandum

„V našej obci sa nachádza oltár Majstra Pavla z Levoče. Pripravujeme propagáciu tejto kultúrnej pamiatky. V prípade, že nebude môcť ísť turista do roklín v Národnom parku Slovenský raj, budeme komunikovať so správcom farnosti, ako sprístupniť túto kultúrnu pamiatku. Ako ju odprezentovať ľuďom, aby vedeli, že je to dielo, ktoré tu Majster Pavol zanechal," priblížila starostka obce Hrabušice Jana Skokanová.

Hrabušice spolu s ďalšími obcami a mestami na Slovensku, v ktorých sa nachádzajú diela Majstra Pavla, ešte vo februári 2016 spísali s mestom Levoča memorandum o vzájomnej spolupráci. Samosprávy, v ktorých sa nachádzajú diela Majstra Pavla plánujú pripraviť viaceré kultúrne a historické podujatia. „Chceme, aby sa aj v ostatných mestách uskutočnili kultúrne podujatia, ktoré budú pripomienkou spomínaných udalostí. Majster Pavol je osobnosťou milénia, a preto si zaslúži väčšiu pozornosť," povedal primátor Levoče Milan Majerský. Centrálne oslavy sa uskutočnia v júli v Levoči.

Aj v anglickom jazyku

Kostol v Hrabušiciach je pôvodne románsky z polovice 13. storočia, v polovici 14. storočia bol rozšírený severnou sakristiou, začiatkom 15. storočia bolo postavené nové presbytérium a severná kaplnka. Po požiari v roku 1916 vežu prestavali s použitím pôvodných románskych častí. Súčasťou hlavného oltára sú sochy Panny Márie, sv. Vavrinca a sv. Štefana od Majstra Pavla z Levoče. Z jeho dielne pochádza aj bočný oltár sv. Anny.

Skokanová uviedla, že obec má pripravený propagačný materiál, v ktorom prezentuje oltár. Podľa jej ďalších slov čoskoro bude pripravená verzia aj v anglickom jazyku. „Prostredníctvom turistických informačných centier sa chceme dohodnúť, ako sprístupniť chrám, aby ho mohli záujemcovia naživo vidieť," uzavrela starostka Hrabušíc.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné (na fotke oltár majstra Pavla v Levoči)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM