Peter Klimant Kultúra

V Jelšave môžete zažiť krásnu predvianočnú náladu: Ochutnajte špecialitu, ktorá sa kedysi jedávala pri páračkách!

V Jelšave to bude žiť. Predvianočnú náladu si tu budete môcť spestriť naozaj parádne. Uvidíte strigy Lucie a nebude chýbať ani ochutnávka tradičnej špeciality, ktorá sa kedysi jedávala pri páračkách.

Ilustračný obrázok k článku V Jelšave môžete zažiť krásnu predvianočnú náladu: Ochutnajte špecialitu, ktorá sa kedysi jedávala pri páračkách!
Zdroj: TASR

Predvianočné obyčaje si v Jelšave pripomenú túto sobotu podujatím Advent v múzeu, ktoré sa začne o 10:00 hodine v priestoroch Mestského múzea. Ako informovala jeho riaditeľka Tatiana Strelková, ide už o tretí ročník takejto akcie, ktorej cieľom je priblížiť ľuďom tradície a históriu regiónu.

„Na návštevníkov čaká viacero predvianočných zvykov, napríklad liatie olova, ondrejovské varenie halušiek a navštívia nás aj strigy Lucie,“ načrtla riaditeľka. Chýbať však nebudú ani tradičné predvianočné jedlá. „V minulých rokoch sme pripravili sladké pečené tekvice a opekance, v tomto roku by sme chceli podávať kukuricu s makom, ktorá sa v tomto regióne jedávala pri páraní peria,“ vysvetlila Strelková.

Súčasťou podujatia budú tvorivé dielne pre deti i dospelých. „Povedú ich dve lektorky, ktoré v rámci lesnej pedagogiky predvedú, čo všetko sa dá zhotoviť z prírodnín, nazbieraných v lese. V dielňach sa však budú vyrábať aj sviečky,“ priblížila riaditeľka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM