Jakub Forgács Správy Zo Slovenska

V Jelšave opäť pôsobia občianske hliadky. Dohliadajú na poriadok a bezpečnosť

Sledujú problematické miesta v meste a pomáhajú aj na priechodoch pre chodcov či pri školách. V susednom meste sa o poriadok stará osem členov občianskych hliadok.

Ilustračný obrázok k článku V Jelšave opäť pôsobia občianske hliadky. Dohliadajú na poriadok a bezpečnosť
Zdroj: TASR

Na poriadok a bezpečnosť v uliciach Jelšavy v Revúckom okrese od začiatku januára opäť dozerá osem členov občianskych hliadok. Prácu získali na minimálne 36 mesiacov vďaka programu Miestne občianske poriadkové služby (MOPS).

„Je to určite prínosom. Nemusíme vynakladať veľké prostriedky na prevádzku mestskej polície, aj keď s právomocami sa to určite porovnávať nedá. Sú to však ľudia z rómskej komunity, čiže robia si poriadok so svojimi ľuďmi,“ priblížil primátor Milan Kolesár, podľa ktorého členovia MOPS sledujú problematické miesta v meste a pomáhajú aj na priechodoch pre chodcov či pri školách.

Ako doplnil, občianske hliadky, ktoré pri práci nosia reflexné vesty, plnia vďaka tomu aj istú preventívnu funkciu smerom voči vodičom. „Viacerí z nich mi hovorili, že keď ich z diaľky uvideli, zľakli sa a hneď pribrzdili, pretože si mysleli, že zase v meste zastavujú autá policajti,“ vysvetlil Kolesár.

Primátora podľa jeho slov prekvapil aj samotný záujem ľudí o prácu v MOPS. „Mali sme až 40 záujemcov. Mnohí z nich sa vedeli prezentovať na vysokej úrovni a vedeli, čo ich v tejto práci čaká. Bol to ťažký výber,“ podotkol Kolesár s tým, že s niektorými z neúspešných uchádzačov rátajú v nových projektoch, ktoré plánujú spustiť na jar v spolupráci s úradom práce.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM